Οικονομία

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Έρχεται «άτακτη» διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων


Μεγάλη πτώση των τιμών στις κατοικίες βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά ακινήτων στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι βρίσκεται προ των πυλών μιας άτακτης διόρθωσης.

Το Ταμείο, στην τελευταία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου, υποστηρίζει ότι η πτώση των τιμών έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο είναι πιθανό να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, εφόσον οι κεντρικές τράπεζες-κυρίως η ΕΚΤ- συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους.

«Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσαμε να δούμε μέχρι και άτακτες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων», αναφέρεται  χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ, όπου γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχία, στις οποίες καταγράφεται μείωση των τιμές στις κατοικίες από 6% και πάνω το 2022. 

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι αγορές ακινήτων παρουσιάζουν σημάδια υπερτίμησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα έξι χώρες. Οι πραγματικές τιμές των κατοικιών έχουν διπλασιαστεί από το 2015 στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, και την Πορτογαλία. «Η αναλογία τιμή προς εισόδημα είναι σήμερα πάνω από 30% πάνω από τις μακροπρόθεσμες τάσεις τους, ενώ η αναλογία τιμή προς μίσθωμα υπερβαίνει επίσης κατά πολύ τα ιστορικά πρότυπα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι περαιτέρω μειώσεις των τιμών ακινήτων, θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά νοικοκυριών και τραπεζών.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, παρασύροντας προς τα πάνω και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα προκύψει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους, γεγονός που θα δημιουργήσει κόκκινα δάνεια και δυσχέρειες για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μεγάλη ζήτηση και ανοδικές τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών το 2022

Η ελληνική αγορά κατοικιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αγοραστική όρεξη, υπερβάλλουσα ζήτηση, και ανοδικές τιμές. 

Τα παραπάνω αναφέρονται στον απολογισμό και τις εκτιμήσεις της Cerved Property Services( CPS) για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων κατά το 2022 καθώς και τις τάσεις που καταγράφηκαν για την περίοδο 2007-2022.

Σύμφωνα με τον οικιστικό δείκτη της CPS, οι τιμές των κατοικιών το 2022 συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με ορισμένες περιοχές να υπερ-αποδίδουν σε σχέση με την πανελλαδική τάση. Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο τα επίπεδα τιμών παραμένουν συγκρίσιμα με το τέλος του 2011, και την αρχή της έντονης συμπίεσης των τιμών, ενώ εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από την ιστορική κορυφή τους του 2007 όπου οι οικονομικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές με την σημερινή εικόνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα