Επιχειρήσεις

Το Δημόσιο πουλάει στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του ΟΛΠ


Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει η Cosco βάσει της αρχικής συμφωνία εξαγοράς του ΟΛΠ (51%), το Δημόσιο μεταβιβάζει στον κινεζικό κολοσσό και το υπόλοιπο πακέτο μετοχών (επιπλέον 16%).

 Ετσι οι Κινέζοι αποκτούν καταστατική πλειοψηφία (67%). Παράλληλα παίρνουν πίστωση χρόνου άλλα 5 χρόνια για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις 294 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχουν αναλάβει υποχρέωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ειδαν το φως τις δημοσιότητας, η συμφωνία Δημοσίου-Cosco  έχει ήδη κλείσει και παραπέμπεται από το υπουργείο Οικονομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το "καλώς έχει", πριν κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση και ακολουθήσει η μεταβίβαση του πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το τίμημα είναι καθορισμένο στην αρχική συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ και ανέρχεται σε 22 ευρώ ανά μετοχή - συνολικά 88 εκατ. ευρώ για το 16%.

 Μετά την αποχώρηση του από το μετοχικό σχήμα του ΟΛΠ, το Δημόσιο θα έχει ένα μόνο μέλος στο ΔΣ της εταιρείας (αντί 3 τώρα), αλλά με δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που αφορούν μεταβίβαση ποσοστών, απόσχιση δραστηριοτήτων και πώληση "κομματιών" της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα