Πολιτική

Μετά τις αποκαλύψεις το δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση αποζημίωσης σε συγγενείς θυμάτων της Marfin


Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ελληνικό δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι το ελληνικό δημόσιο είχε ζητήσει την αναίρεση της δικαίωσης των συγγενών των θυμάτων από τα διοικητικά δικαστήρια, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. 

Συγκεκριμένα, το δημόσιο - εκπροσωπούμενο από την κυβέρνηση -  κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ εναντίον 4 αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τις οικογένειες των τριών θυμάτων καθώς και 24 εργαζόμενους, επιβάλλοντας στο δημόσιο την αποζημίωσή τους.

Η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2020 στο 1ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: 

«Η χυδαιότητα και ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin.

Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς.

Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Η ΝΔ δηλαδή, αντί να επιδιώξει ως κυβέρνηση την επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τις οικογένειες, έκανε ακριβώς το αντίθετο. 

Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση».