Πολιτική

Το Δημόσιο δανείζεται φθηνότερα, οι τράπεζες χάνουν τόκους-κέρδη


Πέφτουν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Τι κοστίζει στις τράπεζες

Ενώ  το χρηματιστήριο και η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων  βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης, με τις τιμές και τις αποδόσεις να κινούνται σταθεροποιητικά, συνεχίζεται η ταχεία αποκλιμάκωση του κόστους βραχυχρόνιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, παρά τις χαμηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια, ενισχύεται το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Είναι μία ακόμη ένδειξη αυξανόμενης  εμπιστοσύνης των αγορών στις δημοσιονομικές και οικονομικές προσωπικές της χώρας.

Όμως αυτή η εμπιστοσύνη που «μεταφράζεται» σε μείωση του κόστους δανεισμού και σε βελτίωση του οικονομικού-επενδυτικού κλίματος, συνεπάγεται απώλειες εσόδων-κερδών για τις ελληνικές τράπεζες: Για κάθε εκατοστιαία μονάδα που υποχωρούν οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, οι τράπεζες χάνουν τόκους περίπου 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Χάνουν δηλαδή «άκοπα» κέρδη, τα οποία δύσκολα – και μόνον με ανάληψη ρίσκου- θα μπορέσουν να επιτύχουν από χορηγήσεις δανείων.

Αν και ήταν επιβαρυντικό συνολικά για την οικονομία, το υψηλό κόστος βραχυχρόνιου δανεισμού του Δημοσίου από την αγορά έδινε στις ελληνικές  τράπεζες τη δυνατότητα να επιτύχουν  εύκολα κέρδη χωρίς ρίσκο. Τώρα όμως οι συνθήκες αλλάζουν:

  • Από περίπου 3% που ήταν στις αρχές του έτους το μέσο  κόστος δανεισμού (επιτόκιο εντόκων γραμματίων), τείνει πλέον να προσεγγίσει το 2%, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις στις δημοπρασίες του τελευταίου διμήνου.

Σήμερα μάλιστα, στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων έπεσε κάτω από 2%. Διαμορφώθηκε σε 1,97%, από 2,33%  που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου.

Διαβάστε σχετικά: Νέα μείωση του κόστους δανεισμού

Αντίστοιχη βαθμιαία αποκλιμάκωση  σημειώνεται και στις δημοπρασίες εντόκων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός  ότι  έντοκα γραμμάτια ελληνικού Δημοσίου αγοράζουν πλέον και πολλοί ξένοι οίκοι.

Μέχρι πρόσφατα, οι εκδόσεις  απορροφούνταν σχεδόν αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες. Τώρα οι τράπεζες, χάνουν μεν έσοδα/τόκους/κέρδη λόγω πτώσης των επιτοκίων, διατηρούν όμως υψηλότερη ρευστότητα για χορηγήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουν φερέγγυους πελάτες για να τους δανείσουν χωρίς μεγάλο ρίσκο...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις