Διεθνή

Το Δικαστήριο της ΕE καταδίκασε την Ουγγαρία για το άσυλο


Το κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζοντας κανονισμό βάσει του οποίου οι αιτήσεις για άσυλο είναι μη αποδεκτές επειδή ο αιτών άσυλο έφθασε στην Ουγγαρία μέσω μιας τρίτης χώρας που θεωρείται ασφαλής.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε επίσης πως η Ουγγαρία παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ ποινικοποιώντας ορισμένες δραστηριότητες παροχής βοήθειας για την υποβολή αίτησης για άσυλο στην επικράτειά της.

Η Βουδαπέστη έχει χάσει στο κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ δικαστικές υποθέσεις σχετικές με τη μετανάστευση αφότου ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υιοθέτησε τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του μετά την αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών το 2015 από τη Μεσόγειο που αιφνιδίασαν την ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Ορμπάν αυστηροποίησε τους κανονισμούς για το άσυλο τα επόμενα χρόνια και διεξήγαγε εκστρατεία με μια σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, απορρίπτοντας την έννοια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

«Πρώτον, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει ότι η Ουγγαρία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ... επιτρέποντας την απόρριψη αίτησης για διεθνή προστασία ως απαράδεκτης επειδή ο αιτών έφθασε στο έδαφός της μέσω ενός κράτους στο οποίο το πρόσωπο αυτό δεν ήταν εκτεθειμένο σε διώξεις ούτε κινδύνευε να υποστεί σοβαρή βλάβη ή στο οποίο (κράτος) είναι εγγυημένος επαρκής βαθμός προστασίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση που εξέδωσε.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε επίσης πως η ουγγρική νομοθεσία περιόρισε το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων διεθνή προστασία και το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να μπορούν να συμβουλεύονται νομικό ή άλλο σύμβουλο.

«Το δικαστήριο θεωρεί πως ένας τέτοιος περιορισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους στόχους που αναφέρονται από το ουγγρικό νομοθετικό σώμα, δηλαδή την αποφυγή της παροχής βοήθειας για την κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου και της παράνομης μετανάστευσης που βασίζεται στην εξαπάτηση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις