Πολιτική

Το CERN της Μέσης Ανατολής: «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέλος του SESAME»


 Ένα μίνι-CERN, με την ονομασία SESAME, ετοιμάζεται να τεθεί σε λειτουργία στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στην Ιορδανία, φιλοδοξώντας να ενώσει, μέσω της επιστήμης, μια περιοχή που ιστορικά κατατρέχεται από μίση, αντιπαλότητες και πολέμους. Πού αλλού θα μπορούσαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεργασθούν οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και οι Ιρανοί; 

Η Ελλάδα, που έχει καθεστώς παρατηρητή, αλλά εδώ και χρόνια δεν συμμετέχει ενεργά, θα έπρεπε να γίνει πλήρες μέλος (η Κύπρος είναι ήδη), κάτι που θα ωφελούσε τόσο τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν στο SESAME πρωτοποριακά πειράματα, όσο και το ίδιο το ερευνητικό κέντρο, χάρη στους ταυτόχρονους δεσμούς της χώρας μας με την ΕΕ και με την Μέση Ανατολή. 

Αυτό δήλωσε ο Βρετανός φυσικός σερ Κρις Λιούελιν Σμιθ, πρόεδρος του SESAME, του "CERN της Μέσης Ανατολής", σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Καλεί, επίσης, τους Έλληνες επιστήμονες να υποβάλουν στο SESAME προτάσεις για πειράματα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο από τη βιολογία και την ιατρική έως τη φυσική, το περιβάλλον, την επιστήμη των υλικών και την αρχαιολογία.

Το SESAME (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) σημαίνει «Φως (Ακτινοβολία) Συγχρότρου για Πειραματική Επιστήμη και Εφαρμογές στη Μέση Ανατολή). Αποτελεί ένα σύγχροτρο, δηλαδή έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων, που παράγει ακτινοβολία σε διάφορα μήκη κύματος, από υπέρυθρη έως πολύ ισχυρές ακτίνες-Χ. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 60 τέτοια σύγχροτρα σε 19 χώρες (το πιο γνωστό στην Ευρώπη είναι στη Γκρενόμπλ), ενώ αρκετά ακόμη είναι υπό κατασκευή.

Το SESAME είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές ερευνητικό κέντρο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται στην Ιορδανία, 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αμάν, και έχει δημιουργηθεί πάνω στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Διαθέτει έναν δακτύλιο με περιφέρεια 133 μέτρων όπου, σε συνθήκες κενού και με ενέργεια 2,5 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ), τα ηλεκτρόνια θα επιταχύνονται επί ώρες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, υπό την καθοδήγηση μαγνητών, και θα εκπέμπουν τη λεγόμενη ακτινοβολία συγχρότρου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις