Πολιτική

Το Brexit φέρνει λύση για το χρέος


Modus vivendi Ευρωπαίων-ΔΝΤ, με μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής

Με το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης να πλησιάζει εντείνονται οι διεργασίες τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  Παρά το γεγονός ότι στο θέμα του χρέους υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση με το ΔΝΤ να ζητά «κούρεμα»  και το Βερολίνο να αντιτίθεται σφόδρα, εντούτοις φασίνεται ότι τελικά θα βρεθεί ένα modus vivendi έτσι ώστε να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση, καθώς το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit.

Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι το συμπέρασμα πως ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει γενικότερη οικονομική αναταραχή στο οποίο κατέληξε ανεπίσημο συμπόσιο που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών-μελών του G7 αλλά και ακαδημαϊκών.

Παράλληλα η Ουάσιγκτον πιέζει για λύση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληινκού χρέους. Σε συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ιαπωνία, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε οι ευρωπαίοι να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πώς θα μπει το ελληνικό χρέος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο. Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο μεταξύ τις θέσεις του Ταμείου για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα έχει περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα καθώς και γενναία ρύθμιση χρέους  επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο πλήρως στις συζητήσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι η όποια απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα παρθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι: «Μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα, αλλά αυτό απαιτείται μεγάλες επιμηκύνσεις, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πακέτο».
Ακόμη σημείωσε ότι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εξαιρετικά φιλόδοξο όπως να διατηρηθεί για πολλά χρόνια επίσης, καθώς λίγες χώρες το έχουν καταφέρει. «Θα απαιτήσει μεγάλη λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Ειδικά δεν θέλουμε το βάρος να πέσει στους περισσότερο φτωχούς και ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις για την διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ότι αφορά την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και έτσι νομίζω πως μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Εurogroup και πρόσθεσε ότι «αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση επίσης έχουν αλλάξει στάση βοηθώντας να κλείσουν τα χάσματα στις διαπραγματεύσεις».

Ο κ.Ντάισελμπλουμ που βρίσκεται στην Ιαπωνία στη συνεδρία των G7, αναφέρθηκε και στο κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «φέτος ή τον επόμενο χρόνο μπορούμε να το μειώσουμε» και πρόσθεσε «μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε ότι αφορά την λήξη του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές για μέτρα που είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Παράλληλα πληθαίνουν και οι φωνές στη Γερμανία που θεωρούν ότι πλέον είναι πολύ πιθανό το σενάριο περικοπής του ελληνικού χρέους. «Μια περικοπή του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» λέει ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων ESMT στο Βερολίνο. «Το ΔΝΤ έχει λάβει μια τόσο ξεκάθαρη θέση που το θεωρώ απίθανο να παραμείνει εάν δεν υπάρξει μια περικοπή του χρέους».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασιστεί εάν τελικά θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το βαρύ τρίτο πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει μέχρις στιγμής συμμετάσχει όπως είναι γνωστό και επιμένει στην περικοπή του χρέους διότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

«Η κριτική στην συμπεριφορά του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Του επιρρίπτουν ότι στην περίπτωση της Αθήνας έχει εκτεθεί σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από ότι σε άλλες περιπτώσεις» λέει Γιοργκ Ρόχολ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι παράδοξο πάντως το γεγονός ότι το ΔΝΤ σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας θεωρείται ένας πάρα πολύ σκληρός πιστωτής, ο οποίος αδιαφορεί για τις κοινωνικές συνέπειες των δανειακών προγραμμάτων που συνάπτει ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας τάσσεται υπέρ μιας περικοπής του χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journals, το ΔΝΤ πρότεινε ένα πάγωμα των δανείων μέχρι το 2040. Για τον Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστή της πολιτικής ένωσης για την ανάπτυξη«το ΔΝΤ ανήκει στη φωνή της λογικής για την Ελλάδα». Ο Γιούργκεν Κάιζερ είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης των χρεών για τις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι η εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων όπως λέει, ωστόσο παρατηρεί πως εάν οι δανειστές είχαν αποφασίσει στην αρχή της κρίσης μια ελάφρυνση του χρέους τότε η κρίση θα ήταν διαχειρήσιμη. «Οι συνέπειες μιας λάθους απόφασης γίνονται όλο και πιο παράλογες, όλο και πιο ακριβές» τονίζει.

Τα λάθη των πιστωτών και η έλλειψη επαρκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει τώρα Βρυξέλλες και Βερολίνο σε μια πολύ δύσκολη θέση. Από την μια πλευρά χρειάζονται το ΔΝΤ για την επίλυση του θέματος με την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά αρνούνται την ελάφρυνση του χρέους.

«Ο στόχος πλέον είναι να συμφωνήσουν σε μια περικοπή του χρέους, η οποία θα προβλέπει είτε μείωση των επιτοκίων είτε παράταση του χρόνου αποπληρωμής» προβλέπει ο Γιοργκ Ρόχολ. Ωστόσο σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό μια περικοπή του χρέους δεν αρκεί εάν δεν συνοδεύεται και από αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις