Πολιτική

Το αδιέξοδο στην αξιολόγηση συγκρατεί το ΧΑ


Επιτακτικό το κλείσιμο διαπραγμάτευσης για να πάρει η οικονομία θετικές "στροφές"

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να αφομοιώσει τα υψηλότερα επίπεδα και να συντονιστεί με τις ευρωπαϊκές αγορές που καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 1% παρότι η αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να βρίσκεται αυτή της στιγμή σε αδιέξοδο με το ΔΝΤ να θεωρεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό.  

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, και της Ελλάδας δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν χθες για το πώς η χώρα μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Το ΔΝΤ είχε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και αμφισβητεί ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι βιώσιμες. Προκειμένου να απελευθερωθούν χρήματα από το πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν σε φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.» Ίσως οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι χρειαστεί να έλθουν πιο κοντά στην θέση του ΔΝΤ", σχολίασε ένα αναλυτής. Από την άλλη μεριά εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια ξεχωριστή συμφωνία με το ΔΝΤ, κάτι όμως που διέψευσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star. 

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης προστίθεται στα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης να συγκρατήσει την ροή των προσφύγων απειλεί να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στην χώρα, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση. Ορισμένοι θεωρούν ότι η κρίση αυτή, που είναι η μεγαλύτερη για την Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να διαλύσει ακόμα και το πολιτικό οικοδόμημα της ΕΕ.  Ήδη η μία κυβέρνηση κατηγορεί την άλλη στη ζώνη Σένγκεν ενώ η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τα δικά της σχέδια εξωτερικής πολιτικής. 

Παρά αυτή την εικόνα, ο ΓΔ καταγράφει θετικό πρόσημο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου με διακυμάνσεις 0,2-1% στη διάρκεια της ημέρας - το οποίο θα αποκόμιζε σαφώς υψηλότερα κέρδη αν υπήρχαν θετικές ειδήσεις γύρω από την αξιολόγηση. Οι δανειστές δείχνουν να θέλουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, όμως δεν έχουν τη διάθεση να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε λέει ότι η Ευρώπη δεν αντέχει δύο μέτωπα ανοιχτά, η Ελλάδα θεωρεί επιτακτικό να κλείσει η αξιολόγηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δεχτεί μείωση των μεγάλων συντάξεων, όπως άφησε να εννοηθεί στη χθεσινή συνέντευξη.

Στις διεθνείς αγορές αποτυπώνεται μια καλή εικόνα τις τελευταίες μέρες καθώς ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές του πετρελαίου χρηματιστήρια (το brent είναι στα 36,8 δολ. ήτοι στο +0,5%) και των άλλων πρώτων υλών ενδεχομένως να έχουν πιάσει πάτο. Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης μετάλλων Glencore ανέφερε σήμερα ότι τιμές των εμπορευμάτων έχουν φτάσει στον πυθμένα τους και ότι οι περικοπές των δαπανών από τις εταιρείες εξόρυξης σε όλο τον κόσμο, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές. Και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο "αυτή τη στιγμή αρκετά καλές." Οι παραγγελίες δίνουν μια σιγουριά ότι η αγορά των βασικών προϊόντων σταθεροποιείται. «Έχουμε πάτο; Πιστεύω πως ναι», είπε ο Glasenberg.

Από το μέτωπο της Κίνας δεν υπάρχουν πολύ δυσμενείς εξελίξεις αλλά η χώρα κάνει σημαντικές ενέσεις χρήματος ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε απολύσεις 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων στο τομέα των μετάλλων. Η επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομία έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ υπάρχει και μια αυξανόμενη αμφιβολία για το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από μια φορά φέτος.

Στην Ευρωζώνη, με τoν χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αναπτύχθηκε το Φεβρουάριο ο μεταποιητικός τομέας. Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,2 μονάδες έναντι 52,3 μονάδων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, στο 10,3%. 

Στατιστικά συνεδρίασης

To ενδιαφέρον της συνεδρίασης είναι ότι δεν πρωτοστατούν οι τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες (-1,1%) παρότι ο ΓΔ κέρδισε 0,65%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση βρέθηκ στο κόκκινο (-1,35%).

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

O Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα

 

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις