Πολιτική

To 69% των εταιριών θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας από ψηφιακές απάτες


Με επενδύσεις στις τεχνολογίες εγκληματολογικής ανάλυσης δεδομένων (FDA) απαντούν οι επιχειρήσεις στα αυξανόμενα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και στις διογκωμένες εσωτερικές ψηφιακές απειλές. Σήμερα, μόλις το 55% των εταιρειών δηλώνει ότι το ποσό, που επενδύεται σε εργαλεία FDA, είναι επαρκές. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τρείς στους πέντε ερωτηθέντες σκοπεύουν να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά σε τέτοιες τεχνολογίες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το 69% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση στις ισχύουσες εταιρικές διαδικασίες κατά της απάτης, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης εργαλείων FDA. Σε ό,τι αφορά στα ανώτατα στελέχη (C-suite), το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 74%.

Την εικόνα αυτή περιγράφει η παγκόσμια έρευνα Εγκληματολογικής Ανάλυσης Δεδομένων της EY για το 2016, η οποία διεξήχθη σε 665 στελέχη εννέα επιχειρηματικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων του τραπεζικού, της υγείας, των κατασκευών και της ενέργειας.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο και οι παραβιάσεις εμπιστευτικότητας, που περιλαμβάνουν δόλιες περιπτώσεις “απαγωγής” εσωτερικών δεδομένων, χειραγώγηση ή ακόμα και καταστροφή αυτών, είναι οι πιο ταχέως αναπτυσσόμενοι κίνδυνοι, που υποκινούν επενδύσεις σε εργαλεία FDA. Όσον αφορά στη χρήση των τελευταίων για τη διερεύνηση περιστατικών απάτης ή τη διαχείριση του ρίσκου, τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν ότι το 77% των ερωτηθέντων τα χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση εσωτερικών κινδύνων. Δεύτερη έρχεται, με 70%, η χρήση για την αναγνώριση και αντιμετώπιση παραβάσεων στον κυβερνοχώρο ή τις παραβιάσεις εμπιστευτικότητας.

Αυξημένες επενδύσεις

Σε απάντηση στους αυξημένους κινδύνους, η χρήση προηγμένων τεχνικών FDA γίνεται η επικρατούσα τάση. Η αυξανόμενη ωριμότητα των τεχνικών FDA είναι εμφανής μέσω της πιο σύνθετης χρήσης των διαθέσιμων δεδομένων. Το 75% των ερωτηθέντων αναλύει σε συνεχή βάση, μία πλειάδα πηγών δεδομένων, είτε αυτές περιέχουν δομημένες, είτε περιέχουν μη δομημένες πληροφορίες. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν μία πιο πλήρη και σαφή εικόνα των κινδύνων, που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους.

Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 63% των εταιρειών επενδύει τουλάχιστον το μισό από τον τεχνολογικό προϋπολογισμό σε προληπτικές διαδικασίες παρακολούθησης τέτοιων φαινομένων.

“Παραδοσιακά, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε προηγμένα εργαλεία FDA ως βοήθεια στις έρευνες τους. Όμως, σήμερα, οι τεχνολογίες FDA γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητες στην προληπτική διαχείριση κινδύνων. Οι οργανισμοί πρέπει να αναγνωρίσουν το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τεχνολογίες αυτές στις έρευνες τους, όσο και στις προληπτικές προσπάθειες για επιτήρηση και κανονιστική συμμόρφωση, έναντι στην απάτη, καθώς και στις παραβάσεις στον κυβερνοχώρο”, διαπιστώνει η μελέτη.

sepe.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις