TECHin

Κάτω των 10 ετών το 59% των παιδιών που χρησιμοποιούν Internet


Το 59% των παιδιών που κάνουν χρήση του Internet, είναι κάτω των 10 ετών και το 57% των γονέων επιτρέπει σε αυτά περιορισμένη χρήση.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή που δήλωσαν οι γονείς, το 34% αφορά παιδιά ηλικίας από 10 έως 15 ετών, ενώ μόνο το 7% είναι άνω των 15 ετών. 

Αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει από έρευνα της Devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr

Γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση Internet που κάνουν τα παιδιά τους και την ασφάλεια τους σε αυτό, αλλά και τις “online” ανησυχίες τους. Η έρευνα οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα για τις γνώσεις, τις συνήθειες αλλά και τις φοβίες γονέων και παιδιών και υλοποιήθηκε από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσουν, τους γονείς, το διάστημα μεταξύ Μαΐου και τέλος Ιουνίου 2019.

Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων - έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από δικές τους, προσωπικές συσκευές (π.χ. smart phones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήση του (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση του Internet από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό, αντίθετα βλέπουμε μία εξοικείωση με το αντικείμενο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Internet, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο Internet όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο Internet από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

Το 48% των γονέων φοβάται για το περιεχόμενο

Η έρευνα δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά στo φόβο των γονέων, όσον αφορά στους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά τους όσο «σερφάρουν» στο Internet. Ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες με κυριότερη το ακατάλληλο ή μη νόμιμο υλικό. Το 48% των γονέων ανησυχούν για την ανομία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά τους όταν ανοίγουν το Internet. Στη 2η θέση των επικείμενων κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών. 

Βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων δεν φαίνονται αρκετά. Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) σε πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) μέχρι πιο σύνθετα όπως εγκατάσταση προγράμματος (parental control) που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του Internet (9,9%).

Μικρά ποσοστά αλλά με μεγάλα ερωτηματικά

Πέρα από τις απαντήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας, που αναφέρθηκαν, αξίζει να εστιάσουμε επίσης και σε αυτές τις μειοψηφίες αφού και αυτές αφορούν τα παιδιά μας και κρύβουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Με το 59% των παιδιών να είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το Internet για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους και ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για streaming ταινιών και χρήση social media. Με την πρώτη ανάγνωση, αυτά τα συμπεράσματα ίσως δείχνουν φυσιολογικά, ωστόσο αν εστιάσουμε λίγο περισσότερο, βλέπουμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου εκείνοι οι γονείς που ζητούν ελεγχόμενη χρήση Internet, είναι αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτό, τις ώρες που είναι όλοι μαζί στο σπίτι ή και εκτός σπιτιού.

Ένα σημείο που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι στην εποχή του «hacking» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων. Μάλιστα το 2% των γονιών δεν γνωρίζει τίποτα για τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» των παιδιών τους καθώς αυτά «σερφάρουν» ανεξέλεγκτα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα παιδιά αυτά να κινδυνεύουν ή να θέτουν σε κίνδυνο άλλους (τους γονείς τους με τους κωδικούς των οποίων έχουν πρόσβαση), μέσα στο ψηφιακό ταξίδι τους στον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε επίσης