Εχοντας πλέον αποδεχθεί ότι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα δεν θα είναι «καταληκτική» και ότι το σίριαλ διαπραγμάτευση-αξιολόγηση-ελάφρυνση χρέους δεν πρόκειται να τελειώσει εκεί, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες και να καταστεί δυνατή τη Δευτέρα η επίτευξη μιάς «τεχνικής συμφωνίας επί της αρχής». Αυτό είναι πλέον το μάξιμουμ που περιμένει στο Eurogroup η ελληνική πλευρά, η οποία ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο σκληρής διαπραγμάτευσης με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.
Το ελάχιστο που ελπίζει να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, είναι μια κοινή δήλωση όπου θα αναφέρεται ότι:
• Εχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
• Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης
• Εντός του έτους θα έχουμε συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Αλλωστε, η επίσημη ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας δεν προβλέπει λήψη απόφασης αλλά μόνο απολογισμό προόδου. Περιλαμβάνει πάντως αναφορά ότι θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου και της πρώτης αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Δεν τίθεται δηλαδή ως προϋπόθεση ότι για να τεθεί προς συζήτηση το θέμα του χρέους θα πρέπει να υπάρχει ήδη τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Προαναγγελία
Αν και δεν αποκλείεται κάποια απροσδόκητη εξέλιξη-έκπληξη της τελευταίας στιγμής, κυβέρνηση και δανειστές θεωρούν πλέον βέβαιο ότι η εκκρεμότητα θα παραταθεί και ότι στο Eurogroup θα γίνει απλώς ένα σημαντικό βήμα για να ληφθούν αποφάσεις σε μια επόμενη έκτακτη συνεδρίαση μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Το είπε χθες εμμέσως ο επίτροπος Μοσχοβισί – αν και ζήτηση επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Σαββατοκύριακο - το επαναλαμβάνουν και σήμερα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, επισημαίνοντας ότι «ό,τι και να γίνει τη Δευτέρα, όλα θα κλείσουν σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup εντός του έτους».
Η διάσταση για τα πλεονάσματα
Για να επιτευχθεί άλλωστε έστω και «τεχνική συμφωνία», πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί ή να παρακαμφθεί προσωρινά – έως ότου υπάρξει τελική συνολική συμφωνία - το πιο μεγάλο αγκάθι: Η διάσταση απόψεων ΔΝΤ-Ευρωπαίων τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η διχογνωμία ως προς το αν θα είναι 3,5% ή 1,5% του ΑΕΠ, «μεταφράζεται» δημοσιονομικά σε τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ φτάνει να ζητά μέτρα 4,2 δισ. ευρώ - εκ των προτέρων νομοθετημένα - προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020.
Στους δανειστές έχει σταλεί το μήνυμα ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τόσο δυσβάστακτα μέτρα, που αναπόφευκτα θα περιλάμβαναν περικοπές καταβαλλόμενων συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου ορίου - όπως προτείνει/απαιτεί το ΔΝΤ.
Ακόμη και πρόωρες εκλογές...
Η κυβέρνηση φροντίζει μάλιστα να επισείσει "απειλή" απειλή εκλογών. διαμηνύοντας μέσω διαρροών στα μεσα ενημέρωσης ότι «αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πιέσουν υπερβολικά, ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις».
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έλεγαν το απόγευμα ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αν δεν δείξουν την απαιτούμενη διαλλακτικότητα οι δανειστές - κυρίως το ΔΝΤ που προβάλλει υπερβολικές απιτήσεις για να προσυπογράψει τη συμφωνία.
Τα άλλα δύο σημαντικά ζητήματα που απομένουν είναι το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα εργασιακά – για τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και ότι η λύση θα δοθεί με πολιτική απόφαση.
Παραμένει ακόμη προς επίλυση το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις κόκκινες επιχειρηματικές οφειλές, ενώ νέο πρόβλημα έχει ανακύψει με το οριστικό ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ. Το ποσό που θα εισέπραττε το Δημόσιο από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου πρέπει να καλυφθεί τώρα από άλλες πηγές.