Διεθνή

Η Μόσχα παίζει το χαρτί της Σερβίας στα Βαλκάνια


Νέο άνοιγμα στα Βαλκάνια επιχειρεί η Μόσχα μέσω Σερβίας,επιδιώκοντας να ενισχύσει την οικονομική παρουσία της στην περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ. 

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ μεταβαίνει αύριο στο Βελιγράδι,όπου  θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις  στα Βαλκάνια – μετά και το “όχι” της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι επίσης η διμερής οικονομική συνεργασία και η προώθηση ρωσικών επενδύσεων στη Σερβία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός θα παραστεί στον εορτασμό για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Κόκκινου Στρατού και θα παρακολουθήσει στρατιωτική επίδειξη.

Ενας από τους στόχους  που η Ρωσία θέλει να πετύχει μέσω της επίσκεψης αυτής είναι να πείσει το Βελιγράδι να προχωρήσει τα έργα για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου "Turkish stream" που θα διασχίζει την Σερβία σε μήκος 402 χιλιομέτρων,  παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία του “Turkish Stream” συμφέρει πολύ την Μόσχα, καθώς θα την συνδέσει με την βαλκανική αγορά πετρελαίου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μενβέντεφ – Βούτσιτς θα βρεθεί η υπογραφή οικονομικής συνθήκης ανάμεσα στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση- της οποίας μέλος είναι η Ρωσία- και της Τουρκίας.

Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται ότι ο Μεντβέντεφ θα τονίσει την στήριξη της ρωσικής πλευράς προς την Σερβία σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου. Η Ρωσία θα υποστηρίξει τις θέσεις του Βελιγραδίου στον ΟΗΕ.
 

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης