Ενέργεια

Στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ στην γεωθερμία η ΗΛΕΚΤΩΡ


Εν μέσω εσωτερικών διαξιφισμών στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας η Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ καθίσταται στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στον τομέα της γεωθερμίας. Υπενθυμίζεται πάντως πως η θυγατρική του ομίλου βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατα για το γεγονός ότι κυπριακό κράτος επέβαλε ποινή αποκλεισμού 5 ετών από τα δημόσια έργα. Ωστόσο σε ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί πως έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική καταγγελία.

Με 51% στην υπό ίδρυση εταιρεία

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου καθώς «Υψηλότερα Προσφέρων» ανακηρύχθηκε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και «Αναπληρωματικός Προσφέρων» η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. - Τέρνα ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.

Ο εταίρος θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό ίδρυση εταιρείας με σκοπό την ανάπτυξη Γεωθερμικών Ηλεκτροπαραγωγών Μονάδων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει από το Δημόσιο τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας σε τέσσερεις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο - Κίμωλο - Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ θα ιδρύσει κοινή εταιρεία με τον στρατηγικό εταίρο, με σκοπό την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος 8MW στη Λέσβο και 5MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

 

Διαβάστε επίσης