Διεθνή

Νέα... Μέρκελ στο CDU η Καρενμπάουερ, επικράτησε με 51,8%


Διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU είναι από σήμερα η Άνεγκρετ Κάρεν-Καρενμπάουερ, η οποία επικράτησε στο δεύτερο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας με 51,8%, έναντι 48,2% του αντιοπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

 Η εκλεκτή της καγκελαρίου - όπως έχει διατυπωθεί πολλάκις - αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη εποχή για το κόμμα και την πορεία της χώρας συνολικά.

Η εκλογή της Καρενμπάουερ σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή σελίδας στην ιστορία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, δίνοντας τέλος στα 18 χρόνια ηγεσίας της Άγκελα Μέρκελ, η οποία αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά τις απώλειες που κατέγραψε το CDU στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα

Στον β' γύρο της σκληρής εσωτερικής μάχης για την ηγεσία του CDU πέρασαν τα δυο μεγάλα φαβορί, οι Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Φρίντριχ Μερτς.

Συγκεκριμένα, με 450 ψήφους και ποσοστό 45,05% η 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ αναδείχθηκε νικήτρια του α' γύρου της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) από το Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο Αμβούργο.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή του Συνεδρίου, ο κ. Μερτς έλαβε 392 ψήφους και το 39,2% των ψήφων και ο κ. Σπαν 157 ψήφους και το 15,7% των ψήφων.

Θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων, καθώς απαιτείται το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων για να αναδειχθεί ο νικητής.Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

Οι επίδοξοι διάδοχοι της Άνγκελα Μέρκελ, νωρίτερα, απευθύνθηκαν στους συνέδρους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις τους. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν ήταν η εσωτερική ασφάλεια, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ακροδεξιά και η θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο. Βασικό μέλημα κυρίως των δύο πρώτων, οι οποίοι θεωρούνται και επικρατέστεροι, ήταν να καθησυχάσουν το ακροατήριό τους ότι θα διαφυλάξουν, σε κάθε περίπτωση, την ενότητα του κόμματος.