Την επαναφορά του 130υ και του 14ου μισθού διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ και ζητά από την νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκατάσταση των απωλειών εισοδήματος που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι τα προηγούμενα χρόνια.
Η συνδικαλιστική οργάνωση των ΔΥ τονίζει σε ανακοίνωση της ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την καταβολή των μισθών αυτών, την περικοπή των οποίων έκρινε συνταγματική η ολομέλεια του ΣΤΕ στις 20 Μαίου.
Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι η απόφαση αυτή αντιφάσκει με προηγούμενη απόφαση του ΣΤΕ του Δεκεμβρίου του 2018, η οποία κρίνει αντισυγματικό το συγκεκριμένο μέτρο.
Επικρίνει τους δικαστές ότι αποφασίζουν με μη δίκαια κριτήρια για τους μισθούς, καθώς φροντίζουν για την διατήρηση τω ν δικών τους μισθών ενώ θεωρούν οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να ζήσουν με μειωμένους μισθούς και χωρίς δώρα.
Καλεί μάλιστα τους δικαστές να περικόψουν και τους δικούς τους μισθούς, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί στην ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Δημοσιεύθηκαν, στις 19 Ιουλίου 2019, οι υπ΄ αριθμ. 1307-1316/19 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι οποίες κρίνουν συνταγματική τη διάταξη του Ν. 4093/12, με την οποία καταργήθηκε πλήρως ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση, βέβαια, ήταν ήδη γνωστή, μέσω διαρροών, από τις 20 Μαΐου του 2019, μέρα που συνεδρίασε η Ολομέλεια του ΣτΕ για το θέμα
»Η απόφαση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μας, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του ΣΤ τμήματος του ΣτΕ, το οποίο, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1 αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη.
»Εκείνο, όμως, που πραγματικά προκαλεί και δημιουργεί αισθήματα οργής και αγανάκτησης είναι το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι, «… παρά τις περικοπές των δώρων, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συγκρινόμενες με το όριο φτώχειας και με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα»» τονίζει η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας τα εξής:
«Αλήθεια, οι ανώτατοι δικαστές με το ίδιο σκεπτικό κρίνουν και τις περικοπές των δικών τους αποδοχών, όταν αποφασίζουν σχετικά; Η ιστορία δείχνει ότι το ακριβώς αντίθετο πράττουν. Όταν πρόκειται για περικοπές στους δικούς τους μισθούς, τις κρίνουν αντισυνταγματικές. Γι΄ αυτό και επί όλων των κυβερνήσεων εισπράττουν αναδρομικά.
Τους καλούμε, λοιπόν, αφού θεωρούν αξιοπρεπές το επίπεδο διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων να αναπροσαρμόσουν στο ίδιο επίπεδο και τις δικές τους αποδοχές, συμβάλλοντας, έτσι, στην «προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης». Προφανώς και δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».