Διεθνή

Τηλεφώνημα Μέρκελ για συμφωνία!


Μπαράζ διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα με φόντο το αυριανό Eurogroup

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι ζυμώσεις σε όλα τα επίπεδα με στόχο να βρεθεί το πολυπόθητο modus vivendi σε πολιτικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση  η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ πήρε την πρωτοβουλία και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να τον διαβεβαιώσει ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει πως υπάρχει η διάθεση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Κομισιόν και ΔΝΤ, ώστε να ξεπεραστούν επιμέρους τεχνικά ζητήματα και να καταλήξουν στα βασικά σημεία.

Tο περίγραμμα της συμφωνίας, εάν βεβαίως υπάρξει, προβλέπει κατανομή των μέτρων σε δύο φάσεις, όπως διευκρινίζουν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από περικοπές στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η προσπάθεια της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα προβλέπει την δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού πρόβλεψης δημοσιονομικών αποκλίσεων με την συμμετοχή τεχνοκρατών από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, ώστε να υπάρχει «εγκυρότητα» των προβλέψεων και των αποτελεσμάτων.

Πάντως από ελληνικής πλευράς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται στη Μάλτα και τις διεργασίες να εντατικοποιούνται παραμονή του Eurogroup, με τις πληροφορίες να μιλούν ότι ενδεχομένως να διαμορφώνονται και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.  

Πρακτικά το ερώτημα παραμένει το ποιος θα αποφασίζει για την επιβολή μέτρων και θετικών αντίμετρων μετά το 2018. Αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ερώτημα, που ως τώρα έχει μείνει αναπάντητο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, κρατά μετέωρη τη συμφωνία για τη «στοιχειωμένη» δεύτερη αξιολόγηση και φέρνει τον Β. Σόιμπλε σε ρόλο (όχι ουδέτερου...) επιδιαιτητή μεταξύ Αθήνας-Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε: Κι όμως, η συμφωνία είναι μετέωρη!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις