Τράπεζες

Τι ζητάει τώρα το ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια


Δεν είναι αρκετό το σχέδιο «Ηρακλής», χρειάζεται άμεση λύση και για τη χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, εκτιμά το Ταμείο

Διατηρείται και μετά τις τελευταίες επαφές των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη φθινοπωρινή σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, ο σκεπτικισμός των στελεχών του Ταμείου για τη στρατηγική που ακολουθεί η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή συστημικών σχεδίων για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Έχοντας υπόψη ακριβώς αυτό τον προβληματισμό, ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στο “Bloomberg”, άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο «Ηρακλής» για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις δεν θα είναι το μοναδικό που θα τεθεί σε εφαρμογή, αλλά θα εξετασθούν και άλλες καινοτομικές ιδέες για την εξυγίανση των τραπεζών. Παρά τη δήλωση αυτή, πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταστεί σαφές ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι το μόνο που θα προωθηθεί στο άμεσο μέλλον, ενώ το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, προς το παρόν τουλάχιστον, θα μείνει «στο συρτάρι».

Όμως, το Ταμείο, δια στόματος του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Πόουλ Τόμσεν, άφησε με αρκετή σαφήνεια να εννοηθεί ότι, ακόμη και αν «δουλέψει» το σχέδιο «Ηρακλής» πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να έχουμε μια γρήγορη και συνολική εξυγίανση των ισολογισμών.

Ερώτηθείς την Παρασκευή από δημοσιογράφους, ο Τόμσεν έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη στο Ταμείο όλες οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου. Αμέσως μετά, ο Τόσμεν τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και για να «βελτιωθεί η διάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την αναβαλλόμενη φορολογία».

Σε αυτό το σημείο, ο Τόμσεν αμφισβήτησε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να επιταχύνει και σε αυτούς τους δύο τομείς την εξυγίανση, δηλαδή να μειώσει ταυτόχρονα τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα ποσά που εγγράφουν οι τράπεζες ως κεφάλαια και προέρχονται από αναβαλλόμενη φορολογία.  «Συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν και τα δύο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα τα κάνει αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Τόμσεν.

Παρότι οι επενδυτές προς το παρόν είναι ικανοποιημένοι από την προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής», που φαίνεται ότι επιτρέψει να «ανοίξει ο βηματισμός» των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ο προβληματισμός που τίθεται και από το ΔΝΤ, σε σχέση με την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων παραμένει έντονος όχι μόνο στο Ταμείο, αλλά και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, όπως και στους κύκλους των επενδυτών που ενδιαφέρονται για μακροχρόνια τοποθέτηση κεφαλαίων σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Οι εποπτικές αρχές ανησυχούν για το γεγονός ότι έχει επιτραπεί προσωρινά και κατ' εξαίρεση να υπολογίζονται ως κεφάλαια οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν γρήγορα να περιορίσουν τη συμμετοχή αυτής της κατηγορίας κεφαλαίων στα συνολικά τους εποπτικά κεφάλαια. Σήμερα, σε ποσοστό πάνω από 60% τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών αποτελούνται από αναβαλλόμενους φόρους και στην Φρανκφούρτη ανησυχούν ότι η εξαίρεση θα παραμείνει κανόνας για αρκετά χρόνια.

Οι επενδυτές φοβούνται την ύπαρξη αυτών των κεφαλαίων επειδή είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ιδιώτες μετόχους: αν για μια χρονιά μια τράπεζα δεν καταφέρει να εμφανίσει όσα κέρδη χρειάζονται για να πάρει τις επιστροφές φόρων, θα είναι υποχρεωμένη να εκδώσει μετοχές υπέρ του Δημοσίου, ζημιώνοντας τους παλαιούς μετόχους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις