Πολιτική

Τι βλέπει η Αθήνα στην πρόσκληση Πούτιν


Διπλωματικό πόκερ στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

Πρόσκληση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα, έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Κρεμλίνο αναφέρεται πως ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επανεκλογή του. Παράλληλα τονίστηκε η πρόθεσή τους να προωθήσουν την συνεργασία των δύο χωρών και σε αυτό το πλαίσιο προσεκλήθη ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνία τους, συζήτησαν ακόμα και για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και την γενικότερη στάση της Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν και αλλο την συνεργασία Ρωσίας Ελλάδας. Τόνισαν επίσης την ικανοποίηση τους για την αυξανόμενη συνεργασία στον εμπορικό τον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα. Ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα ο προεδρος της Ρωσίας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντοναλντ Τραμπ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και την κατάσταση μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας μετά το περιστατικό στο Σαλισμπουρι. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσκάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία». 

Οι προσεκτικές κινήσεις της Αθήνας

Aν και δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κρεμλίνο, η πρόσκληση από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στο διεθνές διπλωματικό και γεωπολιτικό στερέωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διαρρέεται στον διεθνή Τύπο η Αθήνα άσκησε πιέσεις ώστε να μετριαστεί η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Μόσχας, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία, καθώς ζήτησε, πριν από οποιαδήποτε σαφή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατασκοπευτικό θρίλερ, να υπάρξουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις».

Αποτέλεσμα των ελληνικών πιέσεων ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετήσει πλήρως τις αιτιάσεις της Βρετανίας, που ζητούσε να διατυπωθούν σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας. Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας είναι αυτές που οδήγησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις σχετικά με την πιθανότητα σκληρότερης καταδίκης της Ρωσίας μετά το περιστατικό δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ με άγνωστη ουσία στο Σαλίσμπουρι του Γουΐλτσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 θα συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στην ρωσική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα ακολουθώντας το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτή την επαφή με το Κρεμλίνο την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις