ΕΥΖην

Τι τρώμε πριν και αμέσως μετά την προπόνηση 


Ένα λάθος που συχνά βλέπουμε είναι η προπόνηση με άδειο στομάχι. Και είναι λάθος γιατί απλούστατα με την κόπωση της γυμναστικής οδηγεί στην εξάντληση, ενώ η απόδοση είναι μειωμένη. 

Από την άλλη δεν είναι σωστό να φορτώνουμε το στομάχι μας πριν τη γυμναστική, καθώς βαραίνουμε και κινδυνεύουμε, ιδιαίτερα σε άσκηση μακράς διάρκειας, με φούσκωμα, ναυτία, μετεωρισμό.   

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή πριν και μετά τη γυμναστική:

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή πριν την προπόνηση;

Η διατροφή πριν την προπόνηση είναι ύψιστης σημασίας ώστε το σώμα σας να είναι προετοιμασμένο για πριν την προπόνηση. Θα πήγαινες ποτέ εκδρομή χωρίς καύσιμο στο αυτοκίνητό σου; Έτσι, δεν θα ήθελες να πας για μια σκληρή προπόνηση χωρίς καύσιμο. 

Πόση ώρα να φάτε πριν την προπόνηση;

Αν έχετε ένα γεύμα 2-3 ώρες πριν την προπόνηση, τότε φροντίστε να περιέχει και τα τρία απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά (σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά). Αν έχετε λιγότερο χρόνο μεταξύ του γεύματος και της προπόνησης, τότε διαλέξτε ένα σνακ.Το μέγεθος του γεύματός σας εξαρτάται από το μήκος και την ένταση της προπόνησής σας.

Ιδέες γευμάτων πριν την προπόνηση:

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα μικρό γεύμα-σνακ τουλάχιστον μιά ώρα πριν την γυμναστική.Το σνακ αυτό καλό θα είναι να μην ξεπερνά τις 200 θερμίδες, ώστε να μην επιβαρύνει το στομάχι, ενώ θα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια για την ολοκλήρωση της άσκησης.

 1. Τοστ ολικής άλεσης (υδατάνθρακες) με φυστικοβούτυρο (λιπαρά, πρωτεΐνη) και λίγο μέλι (υδατάνθρακες)
 2. Veggie ομελέτα (λιπαρά,πρωτεΐνη), μπανάνα (υδατάνθρακες)
 3. Smoothie με παγωμένα φρούτα (υδατάνθρακες), άπαχο χάλα (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες) με βούτυρο αμυγδάλου (λιπαρά)
 4. Πίτα ολικής άλεσης (υδατάνθρακες) με τονοσαλάτα (λιπαρά, πρωτεΐνη) και ένα μήλο (υδατάνθρακες)
 5. Σολομός (λιπαρά,πρωτεΐνη), καστανό ρύζι (υδατάνθρακες), λαχανικά (υδατάνθρακες).

gymn

Αν δεν προλαβαίνετε και έχετε 1-2 ώρες πριν την προπόνηση, ένα συνδυαστικό σνακ (με περισσότερο από ένα μακροθρεπτικό συστατικά) είναι ιδανικό ώστε να βοηθήσει το σώμα σας να αποδώσει. Όπως κράκερ με μια φέτα άπαχο τυρί (λιπαρά) η ένα γιαούρτι 2% με λίγες νιφάδες βρώμης.

Τι να φάτε αμέσως μετά το γυμναστήριο;

Πολλοί πιστεύουν πως μετά το γυμναστήριο με ένα μικρό γεύμα-σνακ θα πάει χαμένη όλη η προσπάθεια που έκαναν. Μύθος! Το γεύμα μετά την άσκηση είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Η σωστή επιλογή ενός σνακ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των υγρών και ηλεκτρολυτών του σώματος, του μυικού και ηπατικού γλυκογόνου καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων της γλυκόζης του αίματος.Τέτοιο σνακ μπορεί να είναι:

 1. Τοστ με τυρί και γαλοπούλα.
 2. Γιαούρτι με φρέσκα φρούτα
 3. Λαχανικά και πιτούλες ολικής.
 4. Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως.
 5. Ένα μπέργκερ γαλοπούλας.
 6. φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλας με λαχανικά.

Ασφαλώς χρειάζονται δοκιμές για να καταλάβεις τι είναι καλύτερο στο στομάχι σου, αλλά τα παραπάνω βασικά σημεία σχετικά με τη διατροφή, μπορούν να σε βοηθήσουν να μεγιστοποιήσεις την ενέργεια και την απόδοσή σου στην προπόνηση.  

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis