Χρηστικά

Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι με τις αποφάσεις του ΣτΕ


Σε 72 δόσεις τα αναδρομικά από περικοπές- Νέα νομοθετική ρύθμιση για επικουρικές

«Κλειδώνει» η επιστροφή αναδρομικών 10 μηνών στους συνταξιούχους, για τις περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους από τον Ιούνιο του 2015 (όταν εκδόθηκε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ), μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εργατολόγων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, γι αυτό το δεκάμηνο οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων που λάμβαναν και τις περικοπές που υπέστησαν.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο σενάριο να δοθούν αυτά τα χρήματα τμηματικά εντός εξαετίας, σε 72 δόσεις. Ετσι, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν  πέραν της τρέχουσας σύνταξης τους από 10 ευρώ μέχρι 102 ευρώ κάθε μήνα.

Ανοιχτή μένει θεωρητικά –σύμφωνα με νομικές ερμηνείες – η δυνατότητα διεκδίκησης  αναδρομικών για μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως  το σενάριο αυτό εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμο.

Παράλληλα μπαίνει οριστικά τέλος στη διεκδίκηση αναδρομικών για τις περικοπές που έγιναν με βάση μνημονιακούς νόμους μέχρι τον Μάιο του 2016 (ψήφιση νόμου Κατρούγκαλου).

Όμως, με βάση τη νέα απόφαση του ΣτΕ το υπουργείο Εργασίας υποχρεούται να νομοθετήσει εκ νέου για την επαναφορά των επικουρικών στα προ περικοπών επίπεδα.

Οι πέντε αποφάσεις του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή με καθυστέρηση 32 μηνών(!), φέρνουν κι άλλες μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό: Ανάβουν το πράσινο φως για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, φέρνουν αυξήσεις στις νέες συντάξεις που εκδόθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και υποχρεώνουν την κυβέρνηση προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επικουρικών συντάξεων – ή να βρεί νομοθετική φόρμουλα για να αποφύγει αυτό το δημοσιονομικό κόστος.

Διαβάστε επίσης