Πολιτική

Τι θα ισχύσει για τις ΚΟ Ποταμιού και ΑΝ.ΕΛ -Αρχηγοί με προνόμια


Συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής, επιδιώκοντας να βρει λύση για τις διαλυμένες (Ποτάμι) ή υπό διάλυση κοινοβουλευτικές ομάδες (ΑΝ.ΕΛ, Ενωση Κεντρώων), τη στιγμή που κυρίως η Νέα Δημοκρατία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο τελευταίος επανέλαβε χθες ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν πρόκειται να αλλάξει, απαντώντας στις «μομφές» της ΝΔ αλλά και του κινήματος αλλαγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής προσανατολίζεται να προτείνει ένα σχέδιο που θα προβλέπει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα διατηρήσουν το δικαίωμα να μιλούν-ενεργούν εντός της Βουλής ως αρχηγοί, ακόμα και αν η ΚΟ μειωθεί κάτω από τους πέντε βουλευτές. 

Σ’ αυτή την κατηγορία βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού και είναι πιθανό να ακολουθήσει και ο Πάνος Καμμένος των ΑΝ.ΕΛ, μετά την επικείμενη αποχώρηση Παπαχριστόπουλου και την απόκτηση της έδρας του από τον Τέρενς Κουίκ, οποίος ως γνωστόν έχει «απομακρυνθεί» από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σχέδιο Βούτση διατηρεί την παρουσία των κομμάτων στη Βουλή, χωρίς να χρειαστεί αλλαγή του κανονισμού. Τα εν λόγω κόμματα που δεν θα έχουν το απαιτούμενο αριθμό των πέντε βουλευτών, ωστόσο, θα απωλέσουν το δικαίωμα στέγασης σε γραφεία του κοινοβουλίου και άλλα παρόμοια προνόμια.

Επίσης η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής θα εξετάσει και τον τρόπο κοινοβουλευτικής «έκφρασης» των 16 ανεξάρτητων βουλευτών.
 

Διαβάστε επίσης