Ιδιαίτερα θετική κρίνεται γαι την Ελλάδα η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, τερματίζοντας μιά μακρά περίοδο αβεβαιότητας: Περιλαμβάνει εκαταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ, δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2022, επιμήκυνση των δανείων έως και κατά 15 χρόνια, δέσμευση για έξοδο της χώρας στις αγορές, συμμετοχή του ΔΝΤ επί της αρχής στο πρόγραμμα και τερματισμό των μνημονίων στον Αύγουστο 2018.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προαναγγέλοντας εμμέσως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει σύντομα ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο QE.
Στυις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητατης χώρας.
Το κοινό ανακοινωθέν
Στο απόσπασμα του ανακοινωθέντος του Eurogroup που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια.
Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής.
Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο».
Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 ότι, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.
Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναμόρφωση του προφίλ του χρέους και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων.
Η διοίκηση του ΔΝΤ θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου την κατ 'αρχήν έγκριση για μία κατ΄αρχήν συμφωνία για ένα 14μηνο Standby Arrangement.
Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρήματα όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Τέλος, στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup επισημαίνει ότι, ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
«Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά», καταλήγει.
Ντάισελμπλουμ: Εξασφαλίζεται δημοσιονομική σταθερότητα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που οδηγούν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους αποπληρωμής των δανείων, ενώ οι πληρωμές θα συναρτώνται με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup:
«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.
Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε παράταση των ωριμάνσεων έως 15 έτη. Επιπλέον είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε οργανισμό νέας προσαρμογής στην ανάπτυξη. Με λίγα λόγια, με περισσότερη ανάπτυξη ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Εάν είναι λιγότερη, περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή«.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Λαγκάρντ: Η συμφωνία προσφέρει στην Ελλάδα
Στις δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup η επικεφαλής του Eurogroup Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για ένα μονοπάτι σε σταθερότητα. Ως αποτέλεσμα θα προτείνω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προληπτική συμφωνία. Το ποσό αυτής της προληπτικής συμφωνίας μέχρι 2 δισ. δολάρια, ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τις διαδικασίες μέσα στις επόμενες 24 ώρες για να την ολοκληρώσω πριν από την 27η Ιουνίου.
» Δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει επίσης να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους.
»Υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους. Η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα.»