Διεθνή

Τι προβλέπει διάταγμα Πούτιν για ξένους με κεφαλαία δεσμευμένα στη Ρωσία


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές με κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί στη Ρωσία να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό και η αξία τους φθάνει το 1,5 τρισεκατ. ρούβλια (16,3 δισεκατ. δολάρια).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα επιτρέψει σε πολίτες «μη φιλικών» χωρών όπως τους θεωρεί, να αγοράσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τους ειδικού «τύπου –C» λογαριασμούς στην Ρωσία, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μπλοκαρισμένοι.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει λογαριασμούς 100 δισεκατομμυρίων ρουβλίων σε πρώτη φάση.

Το κείμενο του διατάγματος του Πούτιν αναφέρει ότι εκδίδεται ως απάντηση στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών και οργανισμών που αποκαλεί «μη φιλικές και αντιτιθέμενες στο διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις