Πολιτική

Τι προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τις τιμές γενοσήμων


Για το ενδεχόμενο απόσυρσης από την ελληνική αγορά πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων και για αύξηση της  δαπάνης των ασφαλιστικών Ταμείων προειδοποιούν  οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις από την επικείμενη υιοθέτηση νέου τρόπου τιμολόγησης των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων (off-patent).

Καθ’ υπόδειξη και απαίτηση των Θεσμών πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης  αυτών των φαρμάκων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μείωση των τιμών των παλιών φαρμάκων κατά 60%-80%, δηλαδή η λιανική τιμή να μην ξεπερνά το 1 ευρώ.

Αυτό θα πλήξει άμεσα τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν κυρίως γενόσημα και off patent φάρμακα, ενώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των ακριβότερων εισαγόμενων γενοσήμων και πρωτοτύπων θεραπειών.

Παράγοντες της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών (ΠΕΦ) επισημαίνουν ότι στην πενταετία 2009-2014 οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά 62% στην Ελλάδα, με γνώμονα την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, το μερίδιο των γενοσήμων στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνά το 24%, ενώ λόγω του «κλειστού» προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος και εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντου φάρμακα (off-patent) και τα γενόσημα έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών, καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών», εξηγούν.  

Η ΠΕΦ έχει ήδη επεξεργαστεί σειρά προτάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Προτείνει μεταξύ άλλων να καθοριστεί ένα πλαφόν στις μειώσεις τιμών των γενοσήμων και off-patent φαρμάκων, ώστε  αφ’ ενός να διασφαλιστεί η παρουσία των παλαιών σκευασμάτων στην αγορά και αφ’ ετέρου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία νέων.

Η ΠΕΦ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις συνέπειες που θα έχει για τον ασθενή, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα, μια αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου και να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες πριν υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις