Πολιτική

Τη νέα Βουλή περιμένει η CYTA


 Στη νέα σύνθεση της βουλής «ποντάρει» η κυβέρνηση για να περάσει τα επίμαχα νομοσχέδια που αφορούν στην αποκρατικοποίηση της Cyta, μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της αποτυχίας των προσπαθειών της τελευταίας τριετίας.

Η απόφαση χθες του υπουργείου οικονομικών να αποσύρει και τα πέντε πολυσυζητημένα νομοσχέδια, σήμανε την ανατροπή του στόχου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση του ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ημικρατικών οργανισμών.

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού προσπαθεί αλλά – μέχρι στιγμής – αποτυγχάνει να ιδιωτικοποιήσει τη Cyta. Η προηγούμενη φορά ήταν το 1999, όταν ο τότε υπουργός συγκοινωνιών, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσπάθησε να προωθήσει στη βουλή νομοσχέδιο για μετατροπή της Cyta σε μετοχική εταιρεία.

Ένα από τα νομοσχέδια που απέσυρε χθες η κυβέρνηση, τη μετατροπή της εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.

Χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» της τρόικας και την ανάγκη χρηματοδότησης του κράτους από διεθνείς πιστωτές, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν τελικά πολύ πιο εύκολη.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο υπουργός οικονομικών δικαιολογώντας την απόφαση για απόσυρση των νομοσχεδίων ήταν σαφής.

Η απόσυρση των νομοσχεδίων, σημειώνει ο Χάρης Γεωργιάδης, γίνεται λόγω των ενστάσεων των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών φρόντισε να επισημάνει στην επιστολή ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα νομοσχέδια επί του θέματος.

Μέχρι τότε το υπουργείο ευελπιστεί να ξεκαθαριστούν και τα ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, που επισημάνθηκαν σε προηγούμενη συζήτηση του θέματος στη βουλή – λόγω επιβάρυνσης των φορολογουμένων με σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Πάντως, ακόμα και αυτή η απλή αναφορά του υπουργού για «νέα νομοσχέδια» προκαλεί νέες ανησυχίες στους εργαζόμενους της αρχής.

«Οι εργαζόμενοι στη Cyta δεν μπορούν να καλωσορίσουν την εν λόγω εξέλιξη καθώς είναι φανερό πως η κυβέρνηση θα επανέλθει ίσως και δριμύτερη για την αποκρατικοποίηση της αρχής», δηλώνει στη StockWatch o Ηλίας Δημητρίου, γγ της ΕΠΟΕΤ –ΣΕΚ, της μεγαλύτερης συντεχνίας στην αρχή.

Ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι στον οργανισμό θα ήθελαν να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της βουλής για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των κομμάτων που είχαν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης».

Τα πράγματα θα παραμείνουν κατ’ ανάγκη ρευστά και είναι άγνωστο αν η νέα πλειοψηφία της νέας σύνθεσης της βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της αρχής.

Ο έφορος αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου επεσήμανε στη StockWatch ότι η υπηρεσία θα συζητήσει με την κυβέρνηση τη νέα εξέλιξη καθώς και τα νέα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για τη Cyta.

«Θα ενημερωθούμε επίσης για τις αλλαγές που ενδεχομένως να γίνουν επί των νομοσχεδίων, με βάση την επιστολή του υπουργού οικονομικών σε ότι αφορά τα νέα νομοσχέδια, ώστε και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε τις ανάλογες μελέτες σε τεχνοκρατικό επίπεδο», παρατήρησε ο έφορος.

Σε αντίθεση με τις συντεχνίες που προσεγγίζουν με σκεπτικισμό τη νέα εξέλιξη, τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν με «θριαμβευτικές» δηλώσεις την απόσυρση των νομοσχεδίων με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο «για νίκη της κοινωνίας».

Όπως αναφέρει το Stockwatch, ωστόσο, η απόσυρση των νομοσχεδίων φαίνεται να ευνοεί και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, το οποίο είχε μείνει μόνο μετά την απόφαση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση της Cyta

Πάντως, η απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων συνοδεύτηκε χθες και από την αποπαγοποίηση 61 θέσεων προαγωγής, γεγονός το οποίο ικανοποίησε πλήρως τις συντεχνίες του προσωπικού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις