AUTOin

Τι να ελέγξετε πριν φύγετε για διακοπές


Η συγκέντρωση ταξιδιωτικών εγγράφων, η ενημέρωση των δικαιωμάτων σας, ως επιβάτες η υγειονομική περίθαλψη και η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι μεταξύ των πρώτων κινήσεων που πρέπει να κάνετε πριν φύγετε για διακοπές

Συγκεκριμένα:

ΤΑΞΙΔI ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. Ελέγξτε ποιά ταξιδιωτικά έγγραφα θα χρειαστείτε για να ταξιδεύσετε εντός της ΕΕ.
Εντός του χώρου Σένγκεν, μπορείτε να ταξιδεύσετε χωρίς να δείξετε το διαβατήριό σας ή το δελτίο ταυτότητας κατά τη διέλευση των εθνικών συνόρων. Ωστόσο, να έχετε πάντα τα έγγραφά σας μαζί σας καθώς η αστυνομία μπορεί να προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_el.htm
 
2. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως επιβάτες.
Καθυστέρησε το τρένο; Ματαιώθηκε η πτήση σας; Χάθηκαν ή καταστράφηκαν οι αποσκευές σας; Ανάλογα με την κατάσταση, μπορεί να δικαιούστε επιστροφή χρημάτων, αποζημίωση ή άλλη βοήθεια.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_el.htm
 
3. Ελέγξτε τι πρέπει να κάνετε για να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας.
Θέλετε να πάρετε το σκυλάκι ή το γατάκι σας μαζί σας στις διακοπές σας; Μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας ένα Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για ζώα συντροφιάς.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_el.htm
 
4. Ελέγξτε το κόστος της περιαγωγής για τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου στο εξωτερικό.
Η ΕΕ έχει μειώσει σημαντικά το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε πολύ το κινητό σας, ενδέχεται να καταλήξετε με έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό. Μάθετε πόσο θα σας κοστίσει μια εξερχόμενη κλήση ή ένας έλεγχος στα ηλεκτρονικά σας μηνύματα στο εξωτερικό.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_el.htm
 
5. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας όταν κάνετε αγορές στο εξωτερικό.
Διακοπές και αγορές πάνε μαζί, έτσι δεν είναι; Ανεξαρτήτως του τι αγοράζετε και πού στην ΕΕ, ο έμπορος οφείλει να το επισκευάσει, να το αντικαταστήσει, να μειώσει την τιμή ή να σας επιστρέψει τα χρήματα εάν κάτι που αγοράσατε αποδειχθεί ελαττωματικό ή δεν μοιάζει ούτε λειτουργεί όπως διαφημίζεται.

http://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/index_el.htm

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

6. Ενημερωθείτε για τους κανόνες που ισχύουν για την ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό.
Όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό έχετε ορισμένα δικαιώματα. Προσοχή όμως: Δεν δικαιούστε αυτομάτως να ακυρώσετε την κράτηση ή να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων αν έχετε προβεί σε κράτηση μέσω διαδικτύου.

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/cars/car-rental-abroad/index_el.htm
 
7. Ελέγξτε αν ισχύουν η άδεια οδήγησής σας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Η άδεια οδήγησης που εκδίδεται σε χώρα της ΕΕ ισχύει σε όλη την ΕΕ. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν λήγει πριν από την αναχώρησή σας. Με την ασφάλεια αυτοκινήτου που έχετε στη χώρα σας καλύπτεστε σε όλη την ΕΕ σε περίπτωση ατυχήματος.

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/index_el.htm
 
8. Ελέγξτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας στη χώρα στην οποία θα μεταβείτε.
Ορισμένοι κανόνες εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ (όπως η υποχρέωση να φοράτε ζώνη ασφαλείας). Ωστόσο, κάποιοι κανόνες διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/safety/road-safety/index_el.htm
 
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

9. Προμηθευτείτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) πριν ταξιδεύσετε (ισχύει για τους ασφαλισμένους στο εθνικό σύστημα υγείας).
Μπορείτε να προμηθευτείτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δωρεάν από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Αυτή είναι η απόδειξη ότι καλύπτεστε από ασφάλεια στην ΕΕ. Η ΕΚΑΑ θα καταστήσει ευκολότερη την πληρωμή και την κάλυψη των εξόδων σας σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβετε υγειονομική περίθαλψη ενώ βρίσκεστε σε διακοπές σε άλλη χώρα της ΕΕ.

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/temporary-stays/index_el.htm
 
10. Φροντίστε η συνταγή σας να είναι έγκυρη για χρήση σε άλλη χώρα της ΕΕ
Οι συνταγές που έχουν εκδοθεί από γιατρό εντός της ΕΕ ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολα αποδεκτή η ιατρική σας συνταγή στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας έχει συμπεριλάβει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/help-from-the-pharmacy/prescription/index_el.htm