Πολιτική

Τι κρύβει το πολιτικό παιχνίδι με το Ελληνικό


Μυστική συμφωνία ΝΔ - Lamda για αλλαγή συμφωνίας μετά τις εκλογές «βλέπει» η κυβέρνηση.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έρχεται η επένδυση στο Ελληνικό, η οποία αποκτά "άρωμα" διαπλοκής: Η κυβέρνηση κατηγορεί ανοιχτά πλέον την Lamda Development - δηλαδή τον όμιλο Λάτση - ότι καθυστερεί σκοπίμως την έναρξη των έργων, επειδή έχει έλθει σε μυστική συμφωνία με την Νέα Δημοκρατία, ώστε μετά τις εκλογές και εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης, να αλλάξουν βασικοί όροι της επένδυσης, με στόχο «περισσότερο μπετόν και περισσότερα κέρδη» για τους επενδυτές.

Μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία αντέδρασε έντονα η Lamda Development, προειδοποιώντας ότι οδηγεί σε «πάγωμα» της επένδυσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην εταιρεία του ομίλου Λάτση, δηλώνοντας στον ANT1: «Εμείς τρέξαμε το έργο, αλλά αλλάξαμε την αρχική σύμβαση. Όμως, έπεσαν οι μάσκες και για τον παραχωρησιούχο. Υπάρχει και εδώ deal με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να εκχωρήσει άδεια με περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις για το ξεμπλοκάρισμα του έργου του Ελληνικού και δεσμεύθηκε ότι θα «ξηλώσει» την ΚΥΑ που εκδόθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση: «Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το Ελληνικό θα ανακληθεί αμέσως», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον Real FM.

«Θέλουν αλλαγή όρων»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, όπως και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, «δείχνουν» την Lamda Development ως κύριο υπαίτιο της καθυστέρησης του έργου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος των επενδυτών είναι να «παγώσουν» τις διαδικασίες ως τις εκλογές, «ποντάροντας» σε μια εκ των υστέρων βελτίωση της συμφωνίας με το Δημόσιο, αν αναλάβει την εξουσία η ΝΔ.

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως», τονίζει ο Γ. Σταθάκης σε δήλωσή του.
Και προσθέτει:

«Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες.

Οι μάσκες έπεσαν. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο».

«Ενοχλεί το πράσινο»

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές που έγιναν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση για το Ελληνικό, με κύρια παράμετρο την αύξηση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, είναι η αιτία που η Lamda έχει καθυστερήσει την υλοποίηση του έργου και προσβλέπει σε εκ νέου αναθεώρηση της σύμβασης.

«Γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται και εντείνεται. Εμείς», προειδοποιεί ο υπουργός Επικρατείας, «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο με τους όρους που είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή χωρίς τις σημαντικότατες αλλαγές που επιτεύχθηκαν κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή.  Δηλαδή χωρίς την αύξηση της έκτασης του πράσινου στο Μητροπολιτικού Πάρκου, το ελεύθερο και αδόμητο μέτωπο στην παραλία μήκους 1 χλμ, τις υποδομές δημοσίου συμφέροντος κ.λ.π.».

Πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας σε ανακοίνωση της Lamda όπου γινόταν αναφορά σε καθυστερήσεις του έργου με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, ο κ. Φλαμπουράρης είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι κατέθεσε με καθυστέρηση έξι μηνών το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και οι  προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Επίσης, η Lamda καθυστέρησε να καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες για την έκδοση των τριών ΚΥΑ ως τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο. Όπως τόνιζε στην ανακοίνωσή του ο κ. Φλαμπουράρης, η εταιρεία δεν υπέβαλε τις μελέτες, «παρά τις συνεχείς παραινέσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας την ισχυρή εντύπωση ότι η καθυστέρηση ήταν συνειδητή για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν (δεδομένης μάλιστα της ετοιμότητας που ασταμάτητα επικαλούνταν)».

Διαβάστε επίσης