Αγορές

Να κοντράρει το δολάριο στις αγορές σχεδιάζει η ΕΕ


Τα σχέδιά της για αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές, πρόκειται να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν, επιδιώκοντας να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του αμερικάνικου νομίσματος, ενώ διευρύνεται το χάσμα στις ατλαντικές σχέσεις.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει «ένα πλήρες φάσμα αξιόπιστων επιτοκίων αναφοράς» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως αναφέρεται σε σχέδιο πρωτοβουλιών που θα δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διερευνά επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης του ρόλου του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος. Τα σχέδια της Επιτροπής έχουν ως στόχο τη συμμόρφωση του λεγόμενου «υπέρμετρου προνομίου» που απολαμβάνει το αμερικανικό δολάριο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει τις προθέσεις της στην εξωτερική πολιτική, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

«Υπάρχει περιθώριο να διευρύνει το ευρώ τον παγκόσμιο ρόλο του και να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό του, αντικατοπτρίζοντας την πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική βαρύτητα της ευρωζώνης», αναφέρεται στο σχέδιο που έχει στα χέρια του το πρακτορείο.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται η χρήση του ευρώ ως προεπιλεγμένου νομίσματος για τις ενεργειακές συμβάσεις που συμφωνούνται μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και τιμές αναφοράς σε ευρώ για το αργό πετρέλαιο. Οι προτάσεις δεν συνιστούν δεσμευτική νομοθεσία, ωστόσο η υιοθέτησή τους από την ΕΕ ενδέχεται να ανατρέψει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με υπόμνημα που επίσης έχει δει το Bloomberg, οι συστάσεις της Επιτροπής θα ελαττώσουν τον κίνδυνο της «διατάραξης του ενεργειακού εφοδιασμού» εξαιτίας ενεργειών τρίτων χωρών. Η προσπάθεια της Επιτροπής, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, να προωθήσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ απηχεί και τις φωνές από τη Γαλλία και τη Γερμανία που ζητούν τη χρήση εκ μέρους της ΕΕ εργαλείων που θα της επιτρέψουν να πετυχαίνει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, χωρίς να προσφεύγει σε έναν απρόβλεπτο σύμμαχο όπως οι ΗΠΑ.