ΕΥΖην

Τη δραματική ερωτική ζωή του Μότσαρτ αποκαλύπτει γράμμα που βγαίνει σε δημοπρασία


Ένα γράμμα που δείχνει τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε «απόλυτο πανικό» γύρω από την ερωτική του ζωή πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Το δισέλιδο γράμμα συντάχθηκε από τον Αυστριακό συνθέτη το καλοκαίρι του 1782. Σε αυτό ζητά συμβουλές από έναν στενό του φίλ,ο μετά από μια «παρεξήγηση» που είχε με τη μέλλουσα πεθερά του.

«Εκείνη ήταν έτοιμη να πάει στην αστυνομία για να πάρει πίσω την αρραβωνιαστικιά του με προφανείς τρομερές συνέπειες για τη φήμη του», ανέφερε ο επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Christie's, Τόμας Βένινγκ. «Βρίσκεται σε απόλυτη κρίση και (...) με τρόπο μάλλον εξαίσιο ανοίγει την καρδιά του εντελώς αφιλτράριστα».

Ο Μότσαρτ έγραψε πολλά γράμματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ο Βένινγκ είπε ότι είναι σπάνιο να δει κανείς ένα από αυτά τα γράμματα σε δημοπρασία και σπάνιο να δει αυτόν τον «βαθμό ενόρασης... στον χαρακτήρα του... και στα συναισθήματά του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη ζωή του».

Ο Μότσαρτ ήταν 26 ετών όταν έγραψε το γράμμα, λίγο μετά την άφιξή του στη Βιέννη. Ενώ η καριέρα του απογειωνόταν μετά την επιτυχία της πρώτης του μεγάλης όπερας, η ερωτική του ζωή «γινόταν κάπως περίπλοκη» και ήθελε να προχωρήσει με τον επερχόμενο γάμο του με την Κονστάντζα.

«Αυτός είχε ανατραφεί σε μια αυστηρή Καθολική οικογένεια. Επομένως, το γεγονός ότι ήδη συζεί με την Κονστάντζα, το ότι κοιμούνται μαζί, δεν τον σταματά να ζει απερίσκεπτα», είπε ο Βένινγκ.
«Αυτή την απελευθερωμένη έκφραση του τρόπου συμπεριφοράς του» τόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική του ζωή, ο Βένινγκ την περιγράφει ως «αναζωογονητική».

«(Το γράμμα) λέει κάτι για τον Μότσαρτ, καθώς αφήνει να διαφανεί μια επαναστατική προσωπικότητα. Είναι κάποιος που δεν υπακούει στους παλιούς κανόνες», τονίζει.

Ο Μότσαρτ και η Κονστάντζα παντρεύτηκαν λίγο μετά τη σύνταξη του γράμματος αυτού και ήταν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1791 σε ηλικία 35 ετών.

Το γράμμα αποτελεί μέρος της Classic Week Exceptional Sale του Christie's τον Ιούλιο και αναμένεται να πωληθεί στην υψηλότερη τιμή που έχει λάβει μια επιστολή του Μότσαρτ μέχρι σήμερα, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 λιρών και 500.000 λιρών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα