ΕΥΖην

Τι δείχνουν για εσένα τα video games που παίζεις;


Από τη συμπεριφορά μας στα παιχνίδια, μπορούμε να κερδίσουμε πολύτιμη αυτεπίγνωση

 Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις στα παιχνίδια που παίζουμε, είτε στον υπολογιστή, είτε στο τηλέφωνο, είτε επιτραπέζια, αντανακλά σε κάποιο βαθμό τη γενικότερη νοοτροπία μας. Οι ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, οι στόχοι, το γνωσιακό μας στυλ και οι προσεγγίσεις μας στην επίλυση προβλημάτων αντανκλώνται όλα στις δράσεις μας μέσα στο παιχνίδι. Εξερευνώντας το πως επιλύουμε προβλήματα στα παιχνίδια, μπορούμε να κερδίσουμε πολύτιμη επίγνωση για τον εαυτό μας στην πραγματική ζωή. 

Σε ποιούς τομείς μπορούν τα παιχνίδια να συμβάλλουν καλύτερα στην αυτογνωσία μας;

Οι ανάγκες μας

Σου αρέσει να παίζεις παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια όπου πυροβολείς ή περίπλοκες στρατηγικές; Να χτίζεις κόσμους ή να καταστρέφεις; Είναι τα παιχνίδια επίσης ένα μέσο επικοινωνίας με τον κύκλο των φίλων σου, μία εμπειρία που θέλεις να μοιράζεσαι μαζί τους; Ή ίσως επιδιώκεις να συναντήσεις νέους συμπαθητικούς ανθρώπους στο chat του παιχνιδιού, κάποιον που να μοιράζεται το χόμπι σου και τον τρόπο ζωής σου σε σχέση με το παιχνίδι; Τα video games είχαν ανέκαθεν στόχο να ικανοποιούν τις ανάγκες των παικτών και αυτός είναι ο λόγος που έγιναν τόσο δημοφιλή. 

Πρώτον, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δε θα μπορούσαμε να κάνουμε στον πραγματικό κόσμο: να οδηγούμε γρήγορα και επικίνδυνα, να κατασκοπεύουμε, να πυροβολούμε, ακόμα και να σκοτώνουμε.

Δεύτερον, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα έξω από τον αληθινό κόσμο: να δημιουργούμε αποικίες σε εξωγήινους κόσμους, να πετάμε ή να αλλάζουμε τη μορφή μας σε αυτή κάποιου ζώου ή φανταστικού πλάσματος.

Τρίτον, μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάζουμε δραστηριότητες για τις οποίες ίσως δεν έχουμε τα μέσα στον έξω κόσμο: να πιλοτάρουμε ένα αεροπλάνο, να ηγούμαστε μιας χώρας ή να περάσουμε μία εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.

Η πρώτη επιλογή φανερώνει την αίσθηση που έχουμε ότι είμαστε πολύ περιορισμένοι – από το νόμο, τους κανονισμούς, τους κανόνες κάποιων άλλων. Χρειάζεται όμως να υπακούμε τυφλά σε όλους τους κανόνες που μας περιβάλλουν, ή μπορούμε να τους συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε, για παράδειγμα στο σπίτι ή στη δουλειά;

Η δεύτερη επιλογή είναι συνυφασμένη με τους περιορισμούς της ίδιας της πραγματικότητας. Πόσοι από τους παίκτες που λατρεύουν να πετάνε στα video games έχουν δοκιμάσει bungee Jumping, kiteboarding ή έχουν αναζητήσει μία αερολέσχη στον έξω κόσμο;

Όσο αφορά την επιθυμία μας να είμαστε κάτι που δεν είναι δυνατόν για εμάς, μπορεί να είναι απλώς θέμα μίας καλής ενδοσακόπησης και του να βρουμε μία δομή όπου να μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας.

Δεξιότητες διαχείρισης - διοίκησης

Τα παιχνίδια στρατηγικής όπου δημιουργείς κόσμους, οργανώνεις πόλεις, φάρμες ή στρατιωτικές βάσεις, συλλέγεις φόρους, παράγεις τρόφιμα ή προσλαμβάνεις στρατιώτες, προσομοιάζουν με πολλούς τρόπους ένα εταιρικό περιβάλλον. Η στρατηγική σου σε αυτά τα παιχνίδια – ο τρόπος σου να χτίζεις και να επεκτείνεις τους κόσμους σου, να αγοράζεις και να πουλάς εμπορεύματα, να οργανώνεις εικονικούς υλοτόμους ή να εκπαιδεύεις στρατιώτες – αντανακλά σε κάποιο βαθμό τη στρατηγική σου στη διαχείριση της αληθινής σου ζωής.

Ξεκινάς χτίζοντας μονομιάς ό,τι σου επιτρέπει το επίπεδο του παιχνιδιού και έπειτα εκπλήσσεσαι από την έλλειψη χρημάτων για τους εργάτες, στρατιώτες και άλλους σημαντικούς πυλώνες του κόσμου σου; Η μήπως αποθησαυρίζεις μεγάλους πόρους και οραματίζεσαι πως θα τους χρησιμοποιήσεις στο σωστό χρόνο, ενώ ένας εχθρικός στρατός βρίσκεται στα σύνορά σου;

Πάρε μια στιγμή να αναλογιστείς πως είναι η στρατηγική σου στα παιχνίδια και στην αληθινή ζωή σου, για παράδειγμα στην ολοκλήρωση έργων, στη διαχείριση του χρόνου σου και στην οργάνωση δρώμενων. Ίσως ανακαλύψεις κάτι χρήσιμο για τον  εαυτό σου.

Οικονομικά στυλ

Έχεις αναλογιστεί ποτέ πώς δαπανάς τους οικονομικούς πόρους σου μέσα στα παιχνίδια; Ορισμένοι παίκτες ξοδεύουν γρήγορα πολλά εργαλεία που δε χρειάζονται («μα, το χρυσό ξίφος έδειχνε τόσο super!») και άλλοι ξοδεύουν σε «ζωντανούς» πόρους που δε χρησιμοποιούν. Άλλοι παραμελούν διαρκώς την άμυνά τους σε βαθμό που τελικά «ληστεύονται» σε κάθε παιχνίδι. Άλλο ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να επενδύουν πάρα πολύ σε ένα μόνο εμπόρευμα. 

Αυτά τα «παραπτώματα» συχνά αντανακλούν αντίστοιχες συμπεριφορές μας στην κανονική ζωή μας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγόρασες κάτι που δε χρειαζόσουν και πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μία λανθασμένη επένδυση, δεν κράτησες χρήματα για τα καθημερινά σου έξοδα ή έπεσες θύμα οικονομικής εξαπάτησης;

Εάν κατανοήσεις ότι κάποιες φορές κάνεις κάποια συγκεκριμένα λάθη και αρχίσεις να δουλεύεις για τη βελτίωση των συνηθειών σου στον τομέα που γίνονται αυτά, δε χρειάζεται να συνεχίσουν να συμβαίνουν.

Συχνά οι συζητήσεις για τα video games στα media έχουν μία μάλλον αρνητική χροιά. Προφανώς ξεχνάμε τις πολυάριθμες θετικές επιδράσεις που αυτά μπορούν να έχουν: Μας προσφέρουν διασκέδαση, εμπνέουν τη φαντασία μας, μπορεί να μας βοηθούν να γνωρίσουμε νέους φίλους και να μοιραζόμαστε χρόνο μαζί τους και επίσης, μας επιτρέπουν να μάθουμε νέα πράγματα ή ακόμα και να ανακαλύψουμε κάτι σημαντικό για τον ίδιο μας τον εαυτό!

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις