Πολιτική

Τι αλλάζει στους μισθούς από το 2017


 Αύξηση 83 εκατ. προϋπολογίζει για το 2017 η κυβέρνηση στο κρατικό μισθολόγιο, χωρίς καν να υπολογίζει οιεσδήποτε αυξήσεις στους μισθούς. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πλάνο που περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη τριετία, το 2017 το μισθολόγιο θα επιβαρυνθεί με ποσό 33 εκατ. για πρόσληψη 3 χιλ. οπλιτών ενώ άλλα 50 εκατ. θα δαπανηθούν σε συντάξεις καθώς και στην παροχή αυξήσεων στους υπαλλήλους που θα πληρώνουν θέσεις προαγωγής.

Η αύξηση του κρατικού μισθολογίου φθάνει σε ετήσια βάση το 3,7% σε σχέση με το 2016. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των μέτρων λιτότητας, η πλήρωση θέσεων προαγωγής για τους κρατικούς υπαλλήλους δεν συνοδευόταν με αναβάθμιση της μισθοδοτικής τους κλίμακας.

Η βουλή ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο με το οποίο από την 1.1 2017 όσοι υπάλληλοι προάγονται θα λαμβάνουν τον μισθό που θα προβλέπει η συνδυασμένη κλίμακα της συγκεκριμένης θέσης προαγωγής.

Οι υπόλοιπες αποκοπές που αφορούν στο δημόσιο, όπως είναι η παροχή γενικών μισθολογικών αυξήσεων, προσαυξήσεων και ΑΤΑ, θα διατηρηθούν μέχρι που η βουλή των αντιπροσώπων εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, του οποίου η εξέταση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έμεινε «στα μισά του δρόμου», εξαιτίας των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Τυχόν έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο από τη νέα σύνθεση της βουλής, θα εισάγεται για πρώτη φορά μηχανισμός που θα συνδέει το κόστος του μισθολογίου με την ανάπτυξη της οικονομίας, σε ονομαστικούς όρους.

Οι αυξήσεις θα παγοποιούνται αυτόματα μόνο σε περιόδους μηδενικής ανάπτυξης ή ύφεσης. Με βάση τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς, η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς από την 1.1.2017 – που σήμερα προσμετρείται στα έσοδα της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, η κατάργηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις τσέπες των μισθοσυντήρητων περίπου 80 εκατ. ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κατανάλωση. «Η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη στους υπολογισμούς των δαπανών και των εσόδων της την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και τα δημοσιονομικά σήμερα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτή την απώλεια εσόδων», δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης.

«Είναι σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο για να εφαρμοστεί η γραμμή που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων και η οποία θα δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη αύξηση του εργατικού κόστους στο δημόσιο», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.

Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών αφού επισημαίνει την ανάγκη να μην επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος, σημειώνει ότι άρχισε να ωριμάζει η σκέψη για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, κατά την έκφραση του, για να υπάρξει αύξηση μισθών με βάση, πάντα τις δυνατότητες της οικονομίας.

Με βάση το πλάνο της κυβέρνησης, το κρατικό μισθολόγιο θα αυξηθεί κατά περίπου 200 εκατ. μέχρι το 2019, φθάνοντας τα 2,429 από 2,232 δισ. το 2015.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις