Χρηστικά

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι γλιτώνουν από τον συμπληρωματικό φόρο


Σε δέκα δόσεις, με πρώτη τον Μάρτιο, η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ

Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των πτυχών και παραμέτρων του νέου ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει από την τρέχουσα χρονιά και αφορά περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι βασικές αλλαγές και τροποποιήσεις έχουν «κλειδώσει», ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων πιθανολογείται πως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Μια εκ των κυρίων αλλαγών-μεταβολών είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει η σκέψη και για επέκταση του «μέτρου» και στο «επιχειρείν», ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, διότι το δημοσιονομικό κόστος κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλο.

Αυτό που εν πολλοίς γνωρίζαμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν ως έχουν, επιβεβαιώνεται πλήρως.  Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, κάτι που σημαίνει, όμως, ότι σε πάνω από τις μισές περιοχές, στο 55% δηλαδή και σε 7.634 ζώνες όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, θα προκύψει και αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι στις περιπτώσεις-περιοχές που παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, όπως για παράδειγμα σε νέες εντασσόμενες στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού, θα «μπαίνει» κόφτης που θα περιορίζει τις αυξήσεις στο 10%. Για τις υπόλοιπες περιοχές θα ισχύει ο «κανόνας» της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σαν... ενοίκιο

Από φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε δέκα μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης, εφόσον όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού, από τον Μάρτιο του 2022. Με δεδομένο, πάντως, ότι τον Φεβρουάριο πληρώνεται η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 και από τον Μάρτιο αρχίζει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, σημαίνει ότι ο φόρος κατοχής ακινήτων μετατρέπεται σε ενοίκιο, το οποίο θα πληρώνουν, κάθε μήνα οι ιδιοκτήτες στην Εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα