Ελλάδα

Τι αλλάζει στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ


 Λιγότερα μαθήματα γενικής παιδείας, αύξηση της ύλης σε ορισμένα μαθήματα  και αλλαγές στον τρόπο κτήσης  απολυτηρίου Λυκείου προβλέπει το τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναφέρει το υπουργείο, οι αλλαγές εντάσσονται σε γενικότερο σχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα ενισχύει τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου. Παράλληλα είναι στενά συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το νέο σύστημα μειώνονται τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (6 ώρες), Θρησκευτικών (1 ώρα), Φυσικής Αγωγής (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες) γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Επίσης, από το 2020-21, θα εξορθολογιστεί το πρόγραμμα της Α΄και Β΄ Λυκείου και θα καταργηθεί ο διαχωρισμός σε Ομάδες Προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου, που υποχρεώνει σήμερα τους μαθητές να αποφασίζουν πρόωρα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Οι μαθητές θα κάνουν την επιλογή τους με την προαγωγή τους στη Γ΄ ΓΕΛ, σύμφωνα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους.

Σήμερα, κάθε Ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές αλλά και μαθήματα που δεν εξετάζονται. Το νέο σύστημα κρατάει μόνο αυτά που εξετάζονται.

Σε μαθήματα προσανατολισμού, στα οποία οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται σημαντικά, υπάρχει και σχετική αύξηση της ύλης, η οποία δεν είναι αναλογική, όπως σημειώνει το υπουργείο.

Έτσι, στην Γ΄ Λυκείου ο κάθε μαθητής θα έχει την ευκαιρία να σκεφθεί και να εμβαθύνει πάνω στη γνώση. "Με το νέο σύστημα δίνεται στον κάθε μαθητή η δυνατότητα να μάθει να εμβαθύνει και να κρίνει τη γνώση και την επιστήμη στα αντικείμενα τα οποία θα τον απασχολήσουν στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του", επισημαίνει το υπουργείο.

Με το νέο σύστημα, οι εξετάσεις για το απολυτήριο απλοποιούνται, αφού οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα, τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές.

Διαβάστε επίσης