Άμυνα & Διπλωματία

Οι ευρωπαϊκοί βραχίονες της τουρκικής πολεμικής μηχανής


Κρίσιμη είναι η συμμετοχή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη διαμόρφωση της τουρκικής πολεμικής μηχανής, η οποία σήμερα απειλεί την Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιείται από τον Ταγίπ Ερντογάν για να εδραιώσει την Τουρκία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Και μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έθεσε στην τελευταία σύνοδο κορυφής το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο σε ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα προς την Τουρκία, ως μέσο αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο οι χώρες-προμηθευτές της Άγκυρας να υιοθετήσουν μιά τέτοια πρόταση, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. 

Πάντως, το καναδικό εμπάργκο σε οπλικά συστήματα μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, "πόνεσε" την Τουρκία αφού UAV Bayraktar TR-2 στηρίζονται σε καναδική τεχνολογία σε βασικές λειτουργίες.

Ας δούμε όμως ορισμένα από τα βασικά, ευρωπαϊκά εξαρτήματα στην τουρκική πολεμική μηχανή: 

Γερμανία

Το βασικότερο οπλικό σύστημα που θα αλλάξει ισορροπίες στο Αιγαίο και που το έχει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι το υποβρύχιο τύπου 214 (πανομοιότυπα με τα τύπου «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού, γερμανικής σχεδίασης και ναυπήγησης στην Τουρκία. Αν και τα τα τουρκικά υποβρύχια θα είναι λίγο μεγαλύτερα από τα ελληνικά, το σημαντικό σημείο σε αυτά είναι ότι το Βερολίνο έχει παραχωρήσει το σύνολο της τεχνογνωσίας ναυπήγησής τους στην Άγκυρα αλλά και τα συστήματα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP).

Σημαντική είναι η συνεργασία με τη Γερμανία στη παραγωγή του ολοκληρωμένου προγράμματος των αρμάτων μάχης Leopard (2A4), ενώ οι Τούρκοι ποντάρουν πολλά την προμήθεια κινητήρα ή τεχνογνωσίας για την κατασκευή του από του Γερμανούς για το εγχώριο άρματος μάχης «Αλτάι».

Παρέχει, επίσης, σημαντική τεχνολογική βοήθεια στην παραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς Korkut (τύπου Rheinmetall), αλλά και τα φορητά βλήματα PorSav (πρόκειται πρακτικά για την τουρκική εκδοχή των γνωστών στην Ελλάδα πυραύλων «Stinger»).

Παράλληλα οι Τούρκοι συζητούν με το Βερολίνο, ενώ είχαν διαρρεύσει και πληροφορίες για τη συνεργασία και με τη Ρωσία, για τη διαμόρφωση του «εθνικού» μαχητικού αεροσκάφους TFX, το οποίο, παραμένει στα σχέδια.

Οι Γερμανοί παρείχαν, επίσης, κινητήρες για την εθνική κορβέτα του τουρκικού ναυτικού, ενώ το ίδιο ακριβώς κάνουν στη λεγόμενη εθνική φρεγάτα (MilGem).

Ισπανία

Η Ισπανία παραχώρησε τα σχέδια και την τεχνογνωσία για το πρώτο ελικοπτεροφόρο, μίνι αεροπλανοφόρο «Αναντολού», ενώ πώλησε στην Άγκυρα τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας τύπου CN-235,

Ιταλία

Η Ιταλία έχει παράσχει σημαντική τεχνογνωσία στην Τουρκία, μέσω της παράδοσης των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Τ-129-ATAK (πιστό αντίγραφο των Α-129) και των κατασκοπευτικών δορυφόρων τύπου GokTurk, ενώ τα ιταλικής κατασκευής ΑΤR-72 αποτελούν μαζί με τα CN-235 το «μάτι» της τουρκικής αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη η Τουρκία έχει λάβει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Α-400, καθώς μαζί με τους Γάλλους και τους Ισπανούς συμμετείχε στη συμπαραγωγή

Βρετανία

Η Βρετανία Λονδίνο έχει παραχωρήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη της φρεγάτας τύπου TF-2000 κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ταχέως λόγω και της κοινής βούλησης Αγκυρας – Λονδίνου για στενότερη συνεργασία σε όλους τομείς στη μετά Brexit εποχή.

Συμβαίνει και αυτό...

Ενα από τα ευτράπελα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών είναι η ανάπτυξη των οχημάτων τύπου «HIZIR» (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. για τη φύλαξη των τουρκικών συνόρων, αλλά βρέθηκαν από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη μαζί με του τζιχαντιστές μισθοφόρους.

Και αυτά είναι μόλις μερικά από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, η οποία σε αυτή τη φάση μέσω συμπαραγωγών προσπαθεί να κατασκευάσει άνω του 80% των οπλικών της συστημάτων στο έδαφός της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα