Ενέργεια

Θύμα καταστροφολογίας πάλι η ΔΕΗ – Βυθίζεται η μετοχή (-12%)


Θύμα καταστροφολογικών σεναρίων γίνεται πάλι η ΔΕΗ, , δύο μήνες μετά την διάψευση ανάλογων σεναρίων που είχαν προκαλέσει  κατάρρευση της μετοχής της, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει το 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας της.

Με αφορμή διαρρέουσες πληροφορίες περί μεγάλων ζημιών στο α’ τρίμηνο, η εταιρεία εμφανίζεται ως «έτοιμη να καταρρεύσει» και ως «μέγα πρόβλημα που κληρονομείται στην επόμενη κυβέρνηση». Το αποτέλεσμα είναι να βυθίζεται η μετοχή της στο -12%(!) και η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ να μειώνεται σήμερα κατά 56 εκατ. ευρώ.

Στην κινδυνολογία προστίθεται και το γεγονός ότι αναβάλλεται λόγω εκλογών  η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της επιχείρησης από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος,  που θα της απέφερε ρευστότητα 350-400 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει πράγματι τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, αλλά δεν είναι «καταστροφική»,  ούτε απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις αντιμετώπισης.

Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου,  διαρρέουν πληροφορίες ότι είναι πράγματι αρνητικά κατά 230-245 εκατ. ευρώ. Στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν πάντως ότι η οι ζημίες μπορεί να περιορισθούν στη διάρκεια του έτους.

Η χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας μπορεί να βελτιωθεί αισθητά αν της δοθεί μέρος έστω από τα 735 εκατ. ευρώ που της οφείλει το Δημόσιο για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που παρείχε την τετραετία 2012-2015 (ηλεκτροδότηση νησιών με τιμολόγια κάτω του κόστους).
 Προς το παρόν, η καταστροφολογία πλήττει τη μετοχή της ΔΕΗ, που αποτελεί προσφιλή στόχο υποτιμητικής κερδοσκοπίας ξένων funds,  τα οποία διατηρούν μεγάλες ανοιχτές θέσεις short (πούλησαν μετοχές ΔΕΗ τις οποίες δεν είχαν και πρέπει να τις μαζέψουν στο χρηματιστήριο – θα κερδίσουν δηλαδή μόνον εάν πέσει η τιμή).

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΕΗ