Πολιτική

"Θρίλερ" με κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΥΠ και ΥΠΕΞ!


Στόχοι κυβερνοκατασκοπίας με την κωδική ονομασία "θαλάσσια χελώνα” (Sea Turtle), κατά τον Απρίλιο του 2019, ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, η ΕΛ.ΑΣ. η ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό η "Καθημερινή της Κυριακής”.

Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως οι άγνωστοι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στα εσωτερικά δίκτυα του Μαξίμου, της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ και του ΥΠΕΞ.

Τότε κινητοποιήθηκαν οι Αρχές, αφού η επίθεση έγινε αρχικώς αντιληπτή από στελέχη κυβερνοασφάλειας του τότε πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς παρατηρήθηκε ασυνήθιστη λειτουργία στη χρήση των emails.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε έρευνα και αποκαλύφθηκε πως βρισκόταν σε εξέλιξη ηλεκτρονική επίθεση τύπου "DNS hijacking”.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής”, οι δράστες μπήκαν σε servers που διαχειρίζονταν την ηλεκτρονική αλληλογραφία με καταλήξεις @primeminister.gr, @mfa.gr, nis.gr, astynomia.gr, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή αντιγραφή αλληλογραφίας των εν λόγω κρατικών φορέων, από τα οποία δεν διακινούνταν απόρρητες πληροφορίες.

Οι δράστες, τέτοιων χτυπημάτων, συνήθως "υπογράφουν", αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπαίτιοι όχι μόνο δεν φανέρωσαν την ταυτότητα τους, αλλά έσβησαν και τα ίχνη τους.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως ι παραπάνω λόγος κάνει τις αρχές να θεωρούν πως πρόκειται για κυβερνοκατασκοπεία.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα ελάχιστα ίχνη που βρέθηκαν παρέπεμπαν σε Ολλανδία και Ιράν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι εκεί είχαν τη βάση τους οι επιτιθέμενοι.