Πολιτική

Υπό αμφισβήτηση οι δημοσκοπήσεις – Πρωτοφανείς αποκλίσεις


Στην τελική ευθεία προς τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου το δημοσκοπικό τοπίο είναι ομιχλώδες, με τις μετρήσεις των εταιριών να εμφανίζουν πρωτοφανείς αποκλίσεις μεταξύ τους.Το μόνο στο οποίο συμπίπτουν οι δημοσκοπικές εταιρίες, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, είναι η σειρά των δύο πρώτων κομμάτων, με τη ΝΔ να προηγείται και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί.

Ωστόσο, σε σχέση με το εύρος της απόστασή τους καταγράφεται τεράστιο χάσμα. Η διαφορά τους εκτείνεται από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, στο ανώτερο, μέχρι τις 2 στο κατώτερο! Δηλαδή, 13 ολόκληρες μονάδες – όση η δύναμη δύο και τριών κομμάτων με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση – χωρίζουν τα ευρήματα δύο εταιριών δημοσκοπήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ορισμένες εταιρίες στην παρουσίαση των ευρημάτων τους, πέραν της γνωστής «πρόθεσης ψήφου» χρησιμοποιούν και την «εκτίμηση ψήφου», όπως και την «εκλογική επιρροή», που επιτείνουν την ασάφεια. 

Το «Sin» παρουσιάζει τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών (πλην εκείνης της MRB όλες έγιναν Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019) των 10 μεγαλύτερων εταιριών, όσον αφορά τα δύο πρώτα κόμματα και τη διαφορά τους (με προηγούμενη της ΝΔ), με τις τεράστιες αποκλίσεις:

Opinion Poll: 15 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων (ΝΔ 31,5% ΣΥΡΙΖΑ 16,5%).

Public Issue (πολιτικό βαρόμετρο): 14,5 μονάδες στην εκλογική επιρροή (ΝΔ 39% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ).

Metron Analysis (για το «Βήμα»): 12,1 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (ΝΔ 37,2% , έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ - στην πρόθεση ψήφου ΝΔ 28,4%, ΣΥΡΙΖΑ 19,2%).
 
Pulse (για τηλεόραση του ΣΚΑΪ): 11 μονάδες, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (η ΝΔ ποσοστό 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%). 

Marc (για το «Πρώτο Θέμα»): 8,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ 32% και ΣΥΡΙΖΑ 23,1%). 

MRB (τάσεις, του Δεκεμβρίου 2018): 8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ ποσοστό 31,3% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,3%).
  
Alco ( για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN): 6,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (ΝΔ ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,4%).

Prorata ( για την «Εφημερίδα των Συντακτών»): 5,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ  30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%). 

Κάπα Research (δημοσκόπηση για ευρωεκλογές για το «Έθνος της Κυριακής»): 4,1 μονάδες (η ΝΔ βρίσκεται στο 24,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20,2%).
 
Vox Pop Analysis ( για την εφημερίδα «Documento»): 2 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ ποσοστό 29,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%). 

Κατά πάσα πιθανότητα η …θολούρα των δημοσκοπήσεων – η αξιοπιστία των οποίων έχει πληγεί μετά το 2012, εξαιτίας μεγάλων αστοχιών - θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε θα καταγραφεί αδιαμφισβήτητα η πραγματική δύναμη των κομμάτων.

Πάντως σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η κίνηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του να κατεβάσει τον πήχη επιτυχίας του κόμματός του στις ευρωεκλογές σε διαφορά 3,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.