Οικονομία

Θλιβερό πρωταθλητισμό στην ύφεση θα κάνει η Ελλάδα


Η εξάρτηση από τον τουρισμό οδηγεί σε ρεκόρ απωλειών λόγω των περιοριστικών μέτρων, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Αύριο «μιλάει» το ΔΝΤ

Σε διαρκείς αναπροσαρμογές προβλέψεων για τη φετινή ύφεση προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αποδειχθούν αισιόδοξες ακόμη και οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, για μια κάμψη του ΑΕΠ περίπου ίση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, εκτιμούν ότι, λόγω της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ, η χώρα θα υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.

Με αγωνία περιμένει το οικονομικό επιτελείο την αυριανή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα παρουσιασθούν και οι νέες προβλέψεις του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη μέλη του.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε σε τελευταίες δηλώσεις του ότι οι μεγάλες απώλειες στον τουρισμό θα κοστίσουν 2,5 μονάδες στο ΑΕΠ για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία την καθιστά πιο ευάλωτη στην κρίση, ανέφερε και έκανε λόγο για αναθεωρημένη πρόβλεψη για μια πτώση του ΑΕΠ κατά 5% - 10% φέτος, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, παρότι είχε εκτιμηθεί αρχικά ότι οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν ηπιότερες για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, που είχε ξεκινήσει με καλύτερη και υψηλότερη δυναμική από τις άλλες χώρες, εκτιμούσαν όλοι θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με την Ευρώπη, θα είναι περίπου στο ύψος της ύφεσης της Ευρώπης λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής από τον τουρισμό μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όμως, ήδη οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκτιμούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν στην Ελλάδα τη χειρότερη επίπτωση από κάθε άλλη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε ένα θλιβερό πρωταθλητισμό ύφεσης.

Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ. Επιχειρώντας να προβλέψει ποιο θα είναι το αρχικό κόστος των περιοριστικών μέτρων στις οικονομίες των μελών του, χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες θετικές επιδράσεις έχουν τα οικονομικά μέτρα στήριξης που λαμβάνονται από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, κατέληξε στο συμπέρασμα (βλ. γράφημα) ότι η Ελλάδα θα υποστεί μια μείωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κατά 35% από το περιοριστικά μέτρα, έχοντας τη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ. Ακόμη και το Μεξικό, που δοκιμάζεται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου θα έχει επίπτωση της τάξεως του 30%, ενώ σοβαρή θα είναι η επίπτωση στην Γερμανία, που είναι τρίτη κατά σειρά στον πίνακα, καθώς θα υποστεί σοβαρή πίεση η εξαγωγική δραστηριότητα (η Γερμανία, όμως, έχει ενεργοποιήσει και ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, με διαφορά το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη).

Το ποσοστό του ΑΕΠ που χάνουν οι οικονομίες λόγω των περιοριστικών μέτρων (ΟΟΣΑ)

greece_oecd

Με αυτά τα δεδομένα, εκφράζονται φόβοι ότι η Ελλάδα θα ξεχωρίσει φέτος αρνητικά στην Ευρώπη με μια ύφεση σε διψήφιο ποσοστό, υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το πόσο χαμηλά θα πέσει φέτος η οικονομική δραστηριότητα θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα «ανοίξει» ξανά η οικονομία. Η Ελλάδα έλαβε πιο έγκαιρα από άλλες κυβερνήσεις μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας και έχει επιτύχει να συγκρατήσει τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, όμως από εδώ και πέρα θα έχει μεγάλη σημασία να μη χαθεί χρόνος στην έναρξη των διαδικασιών απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σε επίπεδο μέτρων στήριξης της οικονομίας, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αθροίζονται σε 7,5% του ΑΕΠ του 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιεύει το ΔΝΤ. Το ποσό είναι σημαντικό, όχι όμως και επαρκές για να σταματήσει την έντονη υφεσιακή δυναμική που αναπτύσσεται λόγω της φετινής, αναμενόμενης κατάρρευσης του ελληνικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα