Ελλάδα

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στις καταστροφές από πυρκαγιές


Μέσα σε τρία χρόνια οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει 3.000.000 στρέμματα!

Η ανείπωτη περιβαλλοντική και συνάμα εθνική τραγωδία που συντελείται εξαιτίας των πυρκαγιών, όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνεται στην μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (Copernicus). Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την καταστροφή, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει σε πολλά πύρινα μέτωπα της χώρας

Την τελευταία τριετία (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα! Μόλις φέτος, έως και χθες 23 Αυγούστου, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την ανάλυση του Παρατηρητηρίου, οι μέχρι σήμερα καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.

Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).

Σε κάθε περίπτωση είναι πασιφανές ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ιδιαίτερη τη θερινή περίοδο, είναι αναποτελεσματική και απαιτείται επανασχεδιασμό της στρατηγικής δασοπροστασίας στη χώρα μας. 

Το... ρεκόρ της φωτιάς στον Έβρο

Η φωτιά στον Έβρο δίνει στην Ελλάδα μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά, καθώς έχει  δη κάψει 72.333 εκτάρια (178,7 χιλιάδες στρέμματα)  και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Με δεδομένο, μάλιστα ότι τα ενεργά μέτωπα παραμένουν ισχυρά στο Έβρο εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμόw των καμένων στρεμμάτων θα αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Στο μέτωπο της Δαδιάς εστιάζουν στον Έβρο οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Στην ανάσχεση των μεγάλων αναζωπυρώσεων των πύρινων μετώπων νοτιοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Έβρο. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στο χώρο αναψυχής «Κατρατζήδες» ενώ αναπτύσσεται στο πεδίο και η δύναμη των 56 πυροσβεστών από τη Ρουμανία που συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης με δέκα υδροφόρα οχήματα.

Η αύξηση της έντασης των ανέμων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ωστόσο ο βορειοανατολικός άνεμος είναι πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Δαδιάς, η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα.

Με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών έχουν διαπλατυνθεί οι υφιστάμενες αντιπυρικές ζώνες πέριξ του οικισμού, ενώ έχουν ζητηθεί και δύο προωθητήρες για την περαιτέρω διάνοιξη των αντιπυρικών.
 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα