Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ, ενώ το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο και οι αναλυτές περιμένουν μια –ανοδική ή καθοδική – εκτόνωση της παρατεταμένης συσσώρευσης. Συναλλακτική άπνοια, χαμηλός τζίρος, υποτονική ζήτηση αλλά και περιορισμένη προσφορά, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.
Οι βασικοί δείκτες κινούνται πλαγιοανοδικά, συνεχίζοντας την πορεία αντίδρασης-ανάκαμψης, χωρίς όμως να έχουν καλύψει ακόμη σημαντικό μέρος των πρόσφατων μεγάλων απωλειών.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα μπορεί ν’αλλάξει τις επόμενες μέρες, καθώς στις διεθνείς αγορές κυριαρχεί η μεταβλητότητα, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνουν, οι δύο σημαντικότεροι δείκτες (Dow Jones και DΑΧ) βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε κρίσιμα τεχνικά σημεία. Η συσσώρευση θα εκτονωθεί κάποια στιγμή – όταν ειδήσεις ή γεγονότα δώσουν την κατάλληλη αφορμή. Η εκτόνωση μπορεί να είναι καθοδική ή ανοδική – οι πιθανότητες είναι μάλλον μοιρασμένες.
Αυτό ισχύει και για το ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης κινείται επί εβδομάδες σε στενό εύρος διακύμανσης, μεταξύ στήριξης και αντίστασης.
Μέχρι στιγμής η στήριξη στις 548-552 μονάδες έχει αποδειχθεί ισχυρή, αλλά μπορεί να τεθεί πάλι σε δοκιμασία – όπως και η αντίσταση στις 572-580 μονάδες, όπου «σκόνταψε» η τελευταία ανοδική κίνηση.
Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 559-560 μονάδες, με κέρδη 0,5%. Κατά 0,7% ενισχύεται ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καλύτερη επίδοση σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, που κερδίζει τώρα περίπου 1,3%.
Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει σήμερα η Eurobank, με +2,7%. Ακολουθεί η Alpha με +1,7%. Πειραιώς +0,8%, σε αρνητικό πρόσημο έχει γυρίσει η Εθνική (-0,5%).
Από τα υπόλοιπα blue chips του FT25 τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν ΟΛΠ +3,9%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,6%, ΟΠΑΠ +2,3%, ΔΕΗ +1,2%.
Σε 4 ώρες συνεδρίασης ο τζίρος είναι μόλις 12 εκατ. ευρώ, συν 2,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.