Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας σε περίπτωση βιολογικής απειλής


«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε το πρωί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όταν ασθενής που νοσηλευόταν σε θάλαμο της Βραχείας Νοσηλείας άνοιξε κουτί άγνωστης προέλευσης και άγγιξε τη λευκή σκόνη που περιείχε.

Έντρομος, ενημέρωσε το προσωπικό και αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης βιολογικού περιστατικού, αναγνωρίστηκε ο πιθανός κίνδυνος και ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του. Ολα αυτά συνέβησαν βάσει σεναρίου στο πλαίσιο άσκησης για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου σε περίπτωση βιολογικής απειλής. Στόχος ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού στα επιχειρησιακά σχέδια, η εμπέδωση των ρόλων δράσης σε έκτακτα περιστατικά και η αύξηση του βαθμού συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Η άσκηση περιλάμβανε την εκκένωση τμήματος νοσηλείας ασθενών, καθώς και τη μεταφορά, απομίανση και υγειονομική διαχείριση ασθενών οι οποίοι εκτέθηκαν σε πιθανό βιολογικό παράγοντα και συγκεκριμένα σε βάκιλο άνθρακα, μετά από διάνοιξη ύποπτου πακέτου με λευκή σκόνη. Ειδική ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ ανέλαβε την ανίχνευση της ύποπτης ουσίας και την περισυλλογή του ύποπτου υλικού.

Στη σκηνή καταγραφής και διαλογής μεταφέρθηκαν 8 ασθενείς και 3 γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργήθηκε γραμμή απολύμανσης, έγινε απομίανση όλων των εκτεθειμένων και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Η επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού βασίστηκε στη χρήση ασυρμάτων και σε ανθρώπους αγγελιοφόρους, καθώς βάσει σεναρίου δεν υπήρξε δυνατότητα χρήσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Η άσκηση έγινε υπό την εποπτεία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και με την υποστήριξη της 2ης ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, του ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Τα αντανακλαστικά του Νοσοκομείου ήταν άμεσα. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, στήθηκε Επιχειρησιακό Κέντρο και σήμανε κόκκινος συναγερμός ώστε να καταφτάσει όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό. Παράλληλα, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου 'Περσέας' ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς και ζητήσαμε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ και του ΕΟΔΥ. Προχωρήσαμε σε αποκλεισμό, σφράγιση του χώρου και απομόνωση του συστήματος κλιματισμού στο χώρο διασποράς της ουσίας, ως πρώτα βήματα περιορισμού του κινδύνου», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου και επικεφαλής της άσκησης, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό ενώ οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού λειτούργησαν στο χώρο καταυλισμού και χρησιμοποιήθηκαν σκηνές έξω από το κτίριο για τη διαχείριση του συμβάντος.

«Ενεργοποιήθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε, καθώς υπάρχει διαρκής εκπαίδευση και ετοιμότητα του προσωπικού. Αποδείξαμε ότι το Νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του», τόνισε ο Πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ελέγχθηκαν ο βαθμός και ο χρόνος ανταπόκρισης της υγειονομικής μονάδας, η ασφάλεια του χώρου, των ασθενών και του προσωπικού, καθώς και η αποτελεσματικότητα της διαλογής και διαχείρισης των μη μολυσμένων ασθενών. Επιπλέον, ελέγχθηκε η δυνατότητα για παροχή ιατρικής φροντίδας σε ασθενή με πιθανή έκθεση σε βιολογικό παράγοντα αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και του προσωπικού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα