Πολιτική

Θεσμική κρίση με φόντο το σκάνδαλο υποκλοπών


 Θεσμική κρίση προκαλεί η προσπάθεια διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών, που φέρνει σε αντιπαράθεση τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αναδεικνύοντας ζητήματα ερμηνείας και τήρησης συνταγματικών διατάξεων για τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

 Καταλύτης η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Α.Π. Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος – επικαλούμενος διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ΕΥΠ, τις παρακολουθήσεις και το παράνομο λογισμικό υποκλοπών – απεφάνθη ότι  η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας - δεν μπορεί συνεπώς να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία. Προειδοποίησε μάλιστα τα μέλη της ΑΔΑΕ ότι θα υποστούν βαρύτατες ποινικές κυρώσεις αν ενεργήσουν διαφορετικά.

Η απαγόρευση αυτή, αν γινόταν αποδεκτή και εφαρμοζόταν, θα έβαζε εκ των πραγμάτων “ταφόπλακα” στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς η ΑΔΑΕ δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει στοιχεία και να διενεργήσει ελέγχους στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Ράμμος: Η Ανεξάρτητη Αρχή δεν παίρνει διαταγές

«Η επίμαχη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν παράγει καμία απολύτως δέσμευση (…), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή», καταγγέλλει ο επικεφαλής της Χρήστος Ραμμος (φωτο), πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος έχει μπει τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο της κυβέρνησης, λόγω της επίμονης προσπάθειας του να ρίξει φως στη σκανδαλώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σε δήλωση του ο πρώην δικαστικός και νυν πρόεδρος της ΑΔΑΕ τονίζει ότι

«κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει επί της εν λόγω Αρχής οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας...».

Οσον αφορά την παρέμβαση Ντογιάκου επισημαίνει ότι

«ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται (...) να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο...» .

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλιτεύει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που βάζει «μπλόκο» στην έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και καταγγέλλει ότι η γνωμοδότηση του αποπνέει πολιτική σκοπιμότητα. Ταυτόσημες απόψεις διατυπώνονται από διακεκριμένους νομικούς, που μιλούν για «μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας».

Η αντιπαράθεση σε θεσμικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα, ενώ η αντιπολίτευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εντείνει την πολεμική της κατά της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις