Επιχειρήσεις

«ΘΕΣγάλα»: Κρίσιμες ώρες - ανάγκη για κεφάλαια και αναδιάρθρωση δανεισμού


Αν και τα οικονομικά μεγέθη του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα» έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν – από τον περασμένο Οκτώβριο έχει γυρίσει σε κερδοφορία – ωστόσο υπάρχουν συσωρευμένες ζημιές τριών χρόνων οι οποίες πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Το φιλόδοξο εγχείρημα «ΘΕΣγάλα» που βρέθηκε στο επίκεντρο του οικονομικού ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια τώρα έχει ανάγκη στήριξης ώστε να επιβιώσει.

Αυτό μεταφράζεται σε είσοδο νέων κεφαλαίων (επενδυτής) και την επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς η έξτρα ρευστότητα είναι απαραίτητη επίσης για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές και υπό αυτό το πρίσμα οι τράπεζες είναι θετικές ώστε να βρεθεί λύση με την αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την οικογένεια Καντώνια;

Προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, ήταν διάφορες πληροφορίες των τελευταίων ημερών οι οποίες έκαναν λόγο για "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις της διοίκησης με την οικογένεια Καντώνια/Cosmos Aluminium, θέτοντας την εταιρεία προ των πυλών του άρθρου 106.

Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, από πηγές κοντά στον συνεταιρισμό, όμως το επόμενο διάστημα φαντάζει ιδιαίτερα κρίσιμο.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως οι επενδύσεις των τελευταίων ετών δεν απέδωσαν όπως αναμένονταν, ήταν κοστοβόρες και έγιναν σε μια συγκυρία που στην αγορά γάλακτος συσσωρεύθηκαν έξτρα προβλήματα.

Ο τζίρος του συνεταιρισμού αυξήθηκε κατά 15% στο περσινό πρώτο τρίμηνο, με 62 καταστημάτα αυτόματων πωλητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα 1.080 τόνους φρέσκο γάλα μηνιαίως.