Πολιτική

Θεοχαρόπουλος/ΔΗΜΑΡ επικρίνουν το ΚΙΝ.ΑΛ για συντηρητική στροφή


Για συντηρητική στροφή  κατηγόρησε το ΚΙΝ.ΑΛ και την Φώφη Γεννηματά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, η οποία ενέκρινε κείμενο με ταυτόσημες απόψεις.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι - με ευθύνη της ηγεσίας του - αποτυγχάνει να συγκροτήσει έναν κεντροαριστερό προοδευτικό πόλο, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί «συντηρητική στροφή» και «εξελίσσεται σε ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας»:  

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που διεγράφη από το ΚΙΝ.ΑΛ λόγω της θετικής ψήφου του στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ότι ενώ μέχρι  τις αρχές του 2018 υπήρξε αναζωογόνηση του ευρύτερου χώρου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η ηγεσία του εγκατέλειψε την προσπάθεια "κοιτώντας προς τα πίσω".

Οπως είπε, το ΚΙΝ.ΑΛ όφειλε να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία. Αντί για αυτό όμως, εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής.

Με τη στάση του αυτή απωθεί τους προοδευτικούς πολίτες, επισήμανε  ο κ. Θεοχαρόπουλος. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Μακεδονικού, στο οποίο «η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πήγε αντίθετα από την προσέγγιση του Πολιτικού Συμβουλίου και αρνήθηκε τελικά να αξιοποιήσει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της Συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, σημείωσε ότι η απαξιωτική αντιμετώπιση των στελεχών που αποχωρούν από το Κίνημα Αλλαγής είναι χαρακτηριστική «της έλλειψης οποιασδήποτε διάθεσης αναστοχασμού από την ηγεσία του για τυχόν λάθη και παραλείψεις».

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε ότι μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, «θα είναι ένα συνέδριο "αναβάπτισης" του ΠΑΣΟΚ...».

Τα επόμενα βήματα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Οσον αφορά το μέλλον της ΔΗΜ.ΑΡ., ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «επιλέγουμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς», τονίζοντας ότι «είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων, όχι υπέρ της αφαίρεσης και διαίρεσής τους». Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της με ορίζοντα αρχικά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Η κινητικότητα στο χώρο θα πρέπει να σχηματοποιηθεί με συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά και να μεταφέρει αποφασιστικά το μήνυμα της συσπείρωσης και τις πολιτικές θέσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς σε όλες τις περιοχές της χώρας», τόνισε επίσης ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υπερψήφισε την εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. με 37 ψήφους υπέρ (ποσοστό 65%).19 ψήφους έλαβε το κείμενο της μειοψηφίας και υπήρξε και 1 «παρών».

Διαφοροποίηση 23 στελεχών

Στο μεταξύ, 23 στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. από την Περιφέρεια, με ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η σχετική ανακοίνωση:

  Εμείς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σε νομαρχιακά όργανα της περιφέρειας -και υποψήφιοι βουλευτές- του Κινήματος Αλλαγής διευκρινίζουμε δημόσια:

    1 . Είμαστε αντίθετοι στα διοικητικά μέτρα που πάρθηκαν με βάση τις διαφορετικές απόψεις για την συμφωνία των Πρεσπών. Οφείλουμε να εξαντλούμε μέσα στο Κίνημα Αλλαγής όλα τα περιθώρια συνθέσεων.

    2. Θεωρούμε πως παρά τις διαφωνίες μας χρειάζεται να συνεχιστεί το εγχείρημα ενός ισχυρού πόλου των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ενός πόλου ικανού να  αντιπαλέψει το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και τον εθνικό διχασμό. Με προοπτική την αλλαγή των συσχετισμών.

    3. Παραμένουμε στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής και θα συμμετάσχουμε στο έκτακτο συνέδριο με στόχο ένα ενιαίο πολυτασικό φορέα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Ένα συνέδριο που οφείλει να έχει στόχο όχι την αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ αλλά ένα ευρύ σχήμα όλων των δυνάμεων που στοχεύουν στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Διαβάστε επίσης