Την θέση πως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν ασκούνται στη βάση συλλαλητηρίων, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι πολλές φορές αυτά δημιουργούν τεχνητή πόλωση.
Ειδικότερα, μιλώντας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το χθεσινό συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, στην Αθήνα, ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε: «Ήταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο, όπως ήταν και στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει τέτοιο μεγάλο συλλαλητήριο. Από εκεί και μετά, ωστόσο, παραμένει σταθερή η θέση μου, ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν ασκούνται στη βάση συλλαλητηρίων, δεν ασκούνται στη θέση του θυμικού, αλλά ασκούνται στη βάση των εθνικά υπεύθυνων θέσεων που διαμορφώνονται διαχρονικά και με όλη τη βεντάλια που γνωρίζει το πολιτικό σύστημα ανοιγμένη» .
«Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν γιατί πολλές φορές διχάζουν τον ελληνικό λαό και δημιουργούν τεχνητή πόλωση ενώ αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια εθνική στρατηγική και εθνική συνεννόηση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας πως δεν είναι όλη σε μια κατηγορία που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. «Υπάρχουν εθνικολαϊκιστές, ακροδεξιές δυνάμεις που συμμετέχουν, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευαισθησίες για το θέμα και θέλουν να πουν την άποψή τους, υπάρχουν άλλοι που θέλουν να διαδηλώσουν αντικυβερνητικά, άλλοι που δεν αντέχουν όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και ψάχνουν μια αφορμή να διαμαρτυρηθούν για όλα όσα έχουν συμβεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό» εξήγησε.
«Αυτό το οποίο συνέβη είτε στις πλατείες των αγανακτισμένων είτε τώρα στα συλλαλητήρια, αυτή η μείξη των ετερόκλητων δυνάμεων, που οδηγεί ουσιαστικά σε εθνικολαϊκιστικά μηνύματα δεν μπορεί να αποτελεί το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα σήμερα, που είναι μια χώρα δυνατή, που μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να δώσουμε λύση στα θέματα» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να απομονωθούν οι ακροδεξιές δυνάμεις και όχι να γιγαντωθεί ο εθνικολαϊκισμός».
Τόνισε την ανάγκη «να παλέψουμε οι υπεύθυνες δυνάμεις» και σημείωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια λύση με σύνθετη ονομασία κοινά αποδεκτή για χρήση έναντι όλων με τις εγγυήσεις που θα υπάρχουν για τα θέματα του αλυτρωτισμού», επισημαίνοντας πως «αυτή είναι μια γνήσια πατριωτική στάση για να μην αναγνωρίζεται από δεκάδες χώρες η γειτονική μας χώρα ως Μακεδονία και να αναγνωρίζεται με μια σύνθετη ονομασία».
«Αυτή», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «είναι μια πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων. Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων, που θέλουμε να επικρατήσει ο ορθολογισμός στη χώρα και όχι ο ανορθολογισμός».
Εκτίμησε πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση τη χρονιά που μιλάμε» αρκεί να αξιοποιηθούν, είπε πως ο κ. Nimetz θα πρέπει να έχει μια υπεύθυνη στάση, χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων τόσο τη στάση της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε πως η Κεντροαριστερά «μέχρι τώρα έχουμε την πλέον υπεύθυνη στάση».
Σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς προς το συνέδριο του Μαρτίου, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε πως «προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς», «θέλουμε να εκφράσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στη χώρα μας» και «στόχος είναι να φτιάξουμε έναν νέο φορέα, ένα ζωντανό ενιαίο φορέα, ο οποίος θα έχει ένα μοντέλο οργάνωσης κι ένα Καταστατικό που θα οδηγεί σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα».
Αυτός, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, είναι «ο στόχος με μια ουσιαστική ανανέωση» και θα υπάρξει «ένα καινοτόμο Καταστατικό, που θα περιλαμβάνει οργανωτικούς πυλώνες, οργανωτικούς άξονες -όχι μόνο τους παραδοσιακούς- που θα έχει ασυμβίβαστα, που θα προβλέπει ανανέωση όχι μόνο στα κομματικά όργανα κ.ά».
«Θέλουμε νέους τρόπους οργάνωσης για να φέρουμε τους πολίτες ξανά στη συμμετοχή. Να συμμετέχουν και να κατανοούν πως οι απόψεις τους περνούν προς τα επάνω» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.