Ελλάδα

Θεοχάρης: Μόνο 5 τοις χιλίοις η θετικότητα στα χερσαία σύνορα


Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και το άνοιγμα του τουρισμού δεν εισάγει κίνδυνο καθώς από τους ελέγχους που γίνονται, ειδικά στα χερσαία σύνορα, η θετικότητα είναι μόνο 5 τοις χιλίοις, μία πολύ μικρή θετικότητα και πάντως πολύ μικρότερη και από την υπόλοιπη χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα επιτραπεί και η χρησιμοποίηση τεστ αντιγόνου (rapid test) για τη διέλευση από τα σύνορα και αυτό θα μειώσει το κόστος των τουριστών για να έρθουν στη χώρα μας, ιδιαίτερα από τα κράτη της Βαλκανικής, όπου το κόστος των μοριακών τεστ είναι δυσανάλογο σε σχέση με τον μισθό τους, όπως επισήμανε.

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού έστειλε το μήνυμα της τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και του εμβολιασμού.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε Περιφέρειας είναι αναρτημένα και είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Το γεγονός των εμβολιασμών και της πρόθεσής μας για εμβολιασμό θα είναι το μεγάλο μας εργαλείο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνονται τα κρούσματα όσο ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμών κι αυτό είναι ένα τεράστιο εργαλείο, τεράστιο όπλο σε όλες τις συζητήσεις με τους φορείς του τουρισμού και τις άλλες κυβερνήσεις», δήλωσε ο υπουργός.

Είπε ακόμα ότι η σημασία του τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα αναγνωρίζεται από το υπουργείο, γι' αυτό και ο ίδιος ξεκίνησε τον μαραθώνιο των διεθνών επαφών από χώρες προέλευσης τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Σερβία, η Πολωνία, η Ρουμανία.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «μπήκαμε σε μια δύσκολη τουριστική περίοδο» και σημείωσε: «Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο τουρισμός είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και αυτό το μομέντουμ δεν πρόκειται και δεν θα αφήσουμε να χαθεί. Εφέτος, ο οδικός τουρισμός είναι αυτός που αποτελεί και το "κλειδί" για να πάει καλά ο τουρισμός στην περιοχή μας, γι' αυτό κι από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα έτσι ώστε η διασυνοριακοί σταθμοί να λειτουργήσουν σωστά και το σωστά σημαίνει:

-Πρώτον, να λειτουργούν όλοι οι διασυνοριακοί σταθμοί 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα.

-Δεύτερον, να υπάρχει ειδική λωρίδα για τους εμβολιασμένους για να μην καθυστερούν όσοι έχουν τα πιστοποιητικά από 1η Ιουλίου.

-Τρίτον, να αυξηθεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργούνται γρήγορα τεστ (rapid test και άλλα) στα σύνορα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο περιφερειάρχης, «είναι πολύ σημαντικό να είναι απρόσκοπτη η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας και στην περιοχή μας, ταυτόχρονα, όμως, να γίνεται με ασφάλεια. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν πέρυσι, να κρατήσουμε τα καλά και να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και του τουρισμού με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, η οποία, όπως είπε, στήριξε πραγματικά και ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα, διασφαλίστηκαν και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να συνεχιστεί η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία με τον υπουργό τουρισμού και τον ευχαρίστησε γι' αυτή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε συνάντηση στο Διοικητήριο με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις