Πολιτική

Θεοχάρης: Είχαν βγει γύρω και ρωτούσαν πώς κρατικοποιούνται οι τράπεζες


Στις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ και το plan B και τον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρθηκε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του στον Βήμα FM. «Τα είχα πει και τότε στη Βουλή ότι πράγματι υπήρχε μία ομάδα εργασίας που λειτουργούσε στη βάση αυτού του σχεδίου, εγώ το είχα μάθει επειδή ήταν λίγο απρόσεκτη η ομάδα αυτή… Οι άνθρωποι δεν ξέρανε πολλά πράγματα και έτσι ρωτούσαν δεξιά-αριστερά να τους δώσουν πληροφορίες για το πώς κρατικοποιούνται οι τράπεζες και τι γίνεται», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος ετοιμάζει μια νέα πολιτική κίνηση, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

«Εν πάση περιπτώσει», συνέχισε ο βουλευτής, «έκαναν κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες φαίνονταν περίεργες και έτσι κατάφερα να συνάγω το τι ακριβώς γινόταν. Αφού το διασταύρωσα από δεύτερη πηγή, αποφάσισα να βγω έξω (να το πω). Ξέρετε ότι αυτό ήταν μία πάρα πολύ δραματική στιγμή για μένα, προσωπικά πολύ δύσκολη, να βγεις από το βήμα της Βουλής και να πεις κάτι τέτοιο. Και φυσικά είδατε τότε ότι η κυρία Φωτίου αμέσως με απείλησε με εισαγγελέα…».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ‘είναι προφανές ότι η κυβέρνηση καλύπτει όλη αυτή τη περίοδο και θέλει να την ξεχάσει. Ρητορικά μπορεί να την αποκηρύσσει, ως μία περίοδο νεανικής τρέλας της κυβέρνησης, ενώ τώρα έχει βάλει μυαλό και όλα τα φορτώνει στον κ. Γκάλμπρεϊθ και στον κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι παραπλάνησαν τον πρωθυπουργό. Αλλά νομίζω ότι είναι φανερό ότι η προσπάθεια αυτή ήταν συντονισμένη και ήταν απόλυτα ελεγχόμενη. Μιλούσαμε για 5-6 ανθρώπους, ενδεχομένως να υπήρχε και το δεύτερο πλάνο του κ. Λαφαζάνη, το οποίο ήταν σε διαφορετική ομάδα αυτό…

Από Δευτέρα που ήταν φανερό ότι θα νικούσε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση και επίσης ήταν το ίδιο φανερό ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τους έδιναν τη καλύτερη συμφωνία, γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε να πάρει δύναμη με το «όχι», να πάει να διαπραγματευτεί μία καλύτερη συμφωνία και έφερε χειρότερη -συνεπώς θα έπρεπε να ομολογήσει τη δικιά του αποτυχία, γιατί ο ελληνικός λαός του έδωσε τη δύναμη που ζητούσε και παρόλα αυτά αυτός έφερε χειρότερη (συμφωνία)- εγώ λοιπόν, εκείνη τη στιγμή, όπως ανέλυα τα πράγματα, πίστευα ότι θα περάσει μία εβδομάδα, θα γυρίσει από την Ευρώπη με μία χειρότερη συμφωνία, θα πει «εσείς εμπαίζετε τον ελληνικό λαό» και τότε θα έκανε αυτή τη μεγάλη στροφή, η οποία ήταν φανερό ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς το στρατό στους δρόμους, γιατί πράγματι οι αναταραχές και τα προβλήματα θα ήταν τεράστια.

Είδατε εκείνη τη στιγμή, μπροστά στον πρωθυπουργό, εκείνες τις ημέρες, ότι έκανε τις δηλώσεις ο κ. Καμμένος περί εγγύησης της εσωτερικής ασφάλειας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον στρατό. Σκέφτονταν πράγματα, τα οποία μόνο χούντα θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει όταν μιλάμε για τον στρατό στους δρόμους και οτιδήποτε άλλο, είναι αυταρχικές διαδικασίες. Όπως και να το ονομάσει, όποιες καλές προθέσεις και να έχει, ξέρετε ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις. Δεν θέλω να εξετάσω για ποιο λόγο ή τι πίστευε ο καθένας με το μυαλό του, το θέμα είναι ότι αυτού του είδους ο αυταρχισμός δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατική χώρα.

Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες, εκείνη την περίοδο, ουσιαστικά δεν είχαν καταθέσεις, διότι οι καταθέσεις ήταν ΕLA, ό,τι χρήματα είχαν ουσιαστικά είχαν φύγει, ήταν στα στρώματα των ανθρώπων, και άρα το να κρατικοποιήσεις αυτές τις τράπεζες με τα πολλά κόκκινα δάνεια, ουσιαστικά παίρνεις μόνο τα δάνεια. Είναι σαν να έχεις μία χρεοκοπημένη επιχείρηση και να θες να την πάρεις στα χέρια σου, όμως ουσιαστικά τα χρέη παίρνεις και απελευθερώνεις αυτόν που ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Άρα νομίζω ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν βασικά σημεία της λογικής και της οικονομικής πολιτικής αυτοί που απεργάζονταν».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις