«Δεν θέλουμε μια συνταγματική αναθεώρηση για τους λίγους και τις επιστημονικές ελίτ. Θέλουμε μια αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα», αναφέρει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερωτηθείσα ποια ζητήματα θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα προτού η κυβέρνηση καταθέσει την πρόταση της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν πλατύ διάλογο, σημειώνει ωστόσο ότι θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και πρόωρο να πούμε ότι θα ζητήσει την γνώμη των πολιτών για ένα ζήτημα και δεν θα τη ζητήσει για άλλο.
Για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, η κ. Θεοπεφτάτου υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει ένας έντιμος διάλογος με την Εκκλησία της Ελλάδας, με στόχο έναν εκσυγχρονισμό των σχέσεων και του πλαισίου.
Για την πρόταση άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο και για τη λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, η κ. Θεοπεφτάτου υπογραμμίζει ότι η πρόταση επιδιώκει να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, και διατυπώνει την εκτίμηση ότι έτσι θα αυξηθεί η συνθετική τάση εντός του Κοινοβουλίου.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών άντεξε σε δύσκολες δοκιμασίες των τελευταίων μηνών και όσοι προέβλεπαν σενάρια αποσύνθεσής της διαψεύστηκαν. «Η κυβέρνηση συνεχίζει με την παρούσα σύνθεση, αναζητώντας πάντα ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν αυτές επιτυγχάνονται σε επί μέρους σημαντικά ζητήματα θα αλλάζει και η κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε η ίδια η Ένωση Κεντρώων έχει μιλήσει για κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα, κάτι στο οποίο εμείς είμαστε όχι απλά αδιάφοροι, αλλά απολύτως αντίθετοι», υπενθυμίζει η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Πώς βλέπει όμως η γραμματέας της ΚΟ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; «Μετά από 8 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, και οι δημοσκοπήσεις αυτό "φωτογραφίζουν", λίγες μέρες αφού ψηφίσαμε δύσκολα μέτρα και με την ανάκαμψη να μην αποτελεί ακόμα πραγματικότητα αλλά μια προσδοκία του κοντινού μέλλοντος», απαντά και προσθέτει ότι η κυβέρνηση, η χώρα, η κοινωνία, χρειάζονται χρόνο, σταθεροποίηση, επιστροφή στην κανονικότητα και ακόμα «αποτελεσματική διακυβέρνηση, ειλικρίνεια, προσαρμογή στις ανάγκες των πολιτών και πολύ δουλειά απ΄ όλους».
Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι έρχεται να απαντήσει σε ζητήματα φυσιογνωμίας, προοπτικής, λειτουργικότητας, με βασικό ερώτημα πώς μπορεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχισθεί με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, τη βελτίωση των σχέσεων κόμματος- κυβέρνησης, την αποτελεσματικότερη μεταφορά του κοινωνικού παλμού στα κέντρα επίλυσης των προβλημάτων και την πρόληψη και διόρθωση πιθανών λαθών ή αστοχιών.a