Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Οι τρεις άξονες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους


Ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του (μέσω Skype), στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (15/07/19).

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος περιέγραψε τις προτεραιότητες του νέου Υπουργείου Εσωτερικών και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε Δήμους και Περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής 3η ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε: "Γνωρίζετε ότι για την κυβέρνησή μας η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και ασφαλώς πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους.

Ο βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη. Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και θα προσφέρει μέσα από όλο αυτό καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Αυτό για να το πετύχουμε χρησιμοποιούμε τρείς άξονες:

  • Την απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Την συνεχή αξιολόγηση και
  • Την αξιοκρατία, στην πολιτική επιλογής των ανθρώπων στις υπεύθυνες θέσεις αλλά και στο σύνολο της εργασίας και της δημιουργίας του δυναμικού που ασχολείται στην αυτοδιοίκηση", δήλωσε.

Παράλληλα, ανέφερε: "Σε αυτή την προσπάθειά έχουμε απόλυτη ανάγκη σύμμαχοί μας να είναι όλοι  οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης αλλά και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ  και στις Περιφέρειες. Μια βασική στόχευση που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να ξεκαθαριστούν πλήρως  οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Αλλά και ανάμεσά τους επίσης. Γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει πολυνομία. Έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες νομοθετικές παρεμβάσεις στον «Κλεισθένη» και στον «Καλλικράτη» και η κατάσταση αυτή δημιουργεί συγχύσεις και αναποτελεσματικότητα στη δράση της αυτοδιοίκησης. Άρα οφείλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Οφείλουμε να απλοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό θα μας πάρει χρόνο και θα γίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη και την φορολογική αποκέντρωση. Και όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές, στις προθέσεις της Κυβέρνησής μας είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το προωθήσουμε. Θα το προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων,  ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, για να προσθέσει "στην προσπάθεια μας για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης φυσικά δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας. Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο. Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την προωθήσουμε και να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης".

Ο υπουργός Εσωτερικών κατέληξε λέγοντας: "Η εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς την πρόνοια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που τελικά έχουν εκλεγεί να διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο ακυβερνησίας, τον οποίο είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αμέσως, ώστε οι νέες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά. Πρόκειται λοιπόν να πραγματοποιήσουμε τη σχετική παρέμβαση. Για το σκοπό αυτό συναντώμαι με εντατικό ρυθμό με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας. Η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση των επιτροπών -της οικονομικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής- ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια".