Αγορές

Θεατές τα funds στο χρηματιστήριο


Συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον εξασθενεί και ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει, ενώ το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.

Ο χαμηλός τζίρος – μόλις 13 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης – δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή και οι διαχειριστές  υιοθετούν στάση αναμονής, προτιμώντας να αποφύγουν  την ανάληψη πρόσθετου κινδύνου. Στην επιλογή αυτή συνηγορούν οι εκθέσεις διεθνών οίκων (UBS, HSBC  κλπ), που βλέπουν πολιτικό ρίσκο και μετά τις εκλογές.

Διαβάστε σχετικά: Πολιτικό ρίσκο και μετά τις εκλογές βλέπουν διεθνείς οίκοι

Πάντως η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά , καθώς οι δείκτες κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραψαν χαμηλά ημέρας,  υπό την πίεση ρευστοποιήσεων  που είχαν μείνει ανεκτέλεστες από χθες.

Οι απώλειες έχουν πλέον περιορισθεί  σε οριακά επίπεδα και αν η  αντίδραση συνεχισθεί, οι δείκτες θα αποκτήσουν θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε  αρχικά -1,14% στις 837,03 μονάδες και τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας, στις  845,47 μονάδες, με απώλειες μόλις 0,15%.

Κατά 0,37% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.154,3 μονάδες.

 Επισημαίνεται ότι οι απώλεες που καταγράφουν οι δύο βασικοί δείκτες είναι εν μέρει πλασματικές, καθώς οφείλονται σε προσαρμογή των τιμών μετοχών λόγω αποκοπής μερίσματος (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε -1,50% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και τώρα έχει ανακάμψει στο -0,10%.  Με θετικό πρόσημο  Τρ Ελλάδος (+0,7%) και Eurobank (+0,5%). Στον αντίποδα Attica -2,4%, Alpha και Πειραιώς -0,7%. Αμετάβλητη η Εθνική, που βρέθηκε νωρίτερα στο -2,1%.ή

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζει την ανοδική πορεία ο Ελλάκτωρ (+2,4%). Ακολουθούν Lamda +2,2%, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και Aegean με +1,2%, Cenergy, ΔΕΗ και ΟΤΕ +0,7%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες  οι μετοχές των τριών εταιρειών που έκοψαν μέρισμα: ΟΠΑΠ -4,9%, Motor Oil -2,6<  Μυτιληναίος -1,2%.  Ακολουθούν ΟΛΠ και Σαράντης -1%.

 

Διαβάστε επίσης